Wat er misgaat bij Testen voor Toegang

28 juni 2021Leestijd: 5 minuten
Sinds 26 juni mogen de clubs weer open. Foto: ANP

Binnenkomen met het toegangsbewijs van iemand anders, geen testuitslag door een hackpoging of vaccinatiebewijs niet kunnen uploaden. Slechts een greep uit de problemen met de CoronaCheck-app voor Testen voor Toegang. Zijn ze te verhelpen? Vier vragen en antwoorden.

1.Hoe werkt Testen voor Toegang ook alweer?

Sinds 26 juni zijn grote evenementen, zoals festivals, een bezoek aan nachtclub of sportactiviteiten weer toegestaan op vertoon van een toegangsbewijs. Bezoekers die negatief zijn getest, volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van een coronabesmetting en één prik hebben gehad, hoeven na controle geen anderhalve meter afstand te houden bij de activiteit. Ook in restaurants of cafés kan om zo’n toegangsbewijs worden gevraagd. Ondernemers beslissen zelf of zij hun bezoekers controleren. Doen ze dat niet, dan moeten bezoekers zich aan de anderhalvemeterregel houden.

Lees meer over de coronamaatregelen: Let hierop als u gaat vliegen

Het toegangsbewijs is niet meer dan een QR-code op de smartphone. Bezoekers maken die in de app CoronaCheck van de rijksoverheid. Wie (nog) geen vaccinatiebewijs heeft, moet zich binnen 40 uur voor de activiteit laten testen bij een van de testlocaties van Testen voor Toegang. De app CoronaCheck zet het negatieve testbewijs of vaccinatiebewijs om in een digitaal toegangsbewijs, de QR-code. Een papieren toegangsbewijs maken, is ook mogelijk. Dat kan via coronacheck.nl.

2.Welke problemen zijn er?

Vrijdagnacht 25 juni openden de eerste cafés en nachtclubs hun deuren voor bezoekers met een toegangsbewijs. Daarvoor was geduld nodig, want bezoekers stonden vrijdag overdag soms uren in de rij bij testlocaties. De vertraging ontstond doordat het systeem van Testen voor Toegang zou zijn gehackt. Een groot aantal mensen ontving daardoor geen testbewijs of pas veel later. De organisatie besloot ter compensatie dan maar een negatief testbewijs te sturen. Ook mensen die helemaal geen test hadden ondergaan, kregen een negatief bewijs opgestuurd, meldt NH Nieuws.

Jan Paternotte van D66 wil opheldering. Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarnaast werken de toegangsbewijzen fraude in de hand, zo bleek dit weekeinde. De QR-code in de CoronaCheck-app is binnen 40 uur meerdere keren te scannen. Doordat controleurs niet altijd vragen om een identificatiebewijs om de initialen of geboortedatum op het toegangsbewijs te controleren, is het mogelijk om met het toegangsbewijs van iemand anders binnen te komen.

Verder zijn er problemen met het uploaden van vaccinatiebewijzen in de CoronaCheck-app. Wie is hersteld van een coronabesmetting en één prik heeft gehad, komt in aanmerking voor een toegangsbewijs, maar met CoronaCheck is een bewijs aanmaken in dit geval niet mogelijk. Het probleem zou afgelopen weekeinde zijn opgelost, zei demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) vorige week, maar dat is nog niet gebeurd.

Eerder bleek dat veel mensen die bij de huisarts zijn geprikt, geen toegang hadden tot hun vaccinatiebewijs. Door problemen in het communicatiesysteem tussen de huisarts en het RIVM staat niet iedereen in de administratie. Ook mensen die bij het vaccineren hebben aangegeven hun gegevens niet te willen delen met het RIVM, kunnen hun bewijs niet uploaden in de app zonder eerst contact op te nemen bij degene van wie ze een prik hebben gekregen

Dat is nog niet alles. Zodra vaccinaties zichtbaar zijn in het RIVM-systeem, kun je een QR-code aanmaken, terwijl het circa drie weken duurt voor het vaccin zijn werking heeft bereikt. Ook waren er duizenden mensen die met één prik al een code konden aanmaken. Duidelijk een fout in het systeem, want voor een toegangsbewijs volstaan alleen twee prikken of een prik plus herstelbewijs.

De CoronaCheck-app draait bovendien niet op volle kracht. Bij het uploaden van vaccinatiebewijzen vorige week raakten de servers direct overbelast. De ontwikkelaars van de app hielden hiermee al rekening. Het systeem werkt expres traag, omdat er wordt gewerkt met DigiD.

3. Zijn de problemen te verhelpen?

Fraude met toegangsbewijzen is simpel op te lossen door strenger te controleren op identiteitsbewijzen. Maar bezoekers controleren, dat kost tijd en geld. Ondernemers moeten hiervoor vaak extra personeel inzetten.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het probleem met het uploaden van vaccinatiebewijzen een dezer dagen opgelost. Het is dan niet meer mogelijk om met één prik een code aan te maken. Volgens het ministerie is de drukte afgenomen en is het systeem niet meer overbelast.

De Landelijke Huisartsen Vereniging roept mensen op niet te bellen naar de huisarts voor het vaccinatiebewijs als het niet dringend is. Het advies is om een e-mail te sturen. Huisartsen hebben het de laatste tijd erg druk, omdat er veel mensen bellen voor hun prikbevestiging die niet in de administratie staat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4.Gelden deze problemen ook voor het EU-reiscertificaat?

Vanaf 1 juli werkt de CoronaCheck-app ook als EU Digitaal Corona Certificaat. Met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs kan in de app een speciale QR-code worden aangemaakt voor reizen binnen de Europese Unie.

Lees ook het interview met Sjaak Vink: ‘Het goedkeuringsproces van medicijnen is verouderd’

Een testuitslag van Testen voor Toegang is niet geldig voor het EU-certificaat. Dat kan alleen bij andere commerciële testaanbieders. Vanaf 30 juni zijn deze testen gratis. Een vaccinatiebewijs uploaden in de CoronaCheck-app gaat op dezelfde manier als met het toegangsbewijs in Nederland. Dat betekent dat er ook dezelfde problemen zijn, zoals het ontbreken van gegevens in de administratie.

Er zitten wel verschillen tussen het gebruik van de app in Nederland of in het buitenland. Het verschilt per land of één of twee prikken voldoende zijn als vaccinatiebewijs. Daarnaast is het EU-reiscertificaat te gebruiken voor kinderen vanaf 12 jaar. In Nederland is het toegangsbewijs voor kinderen van 13 jaar of ouder.