Den Haag Premium Corner

Polder stuurt de Haagse politiek

23 juni 2021Leestijd: 4 minuten

Als een soort politieke paus zetelt SER-voorzitter Mariëtte Hamer op het Binnenhof. De kiezer vraagt zich af: ben ik nou de baas of het middenveld?

Sinds de kiezer 17 maart heeft gesproken, is het op het Binnenhof een komen en gaan van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en van politici. Die laatsten lijken nog het minst enthousiast. Ze produceren het ene na het andere cliché, daarmee machteloosheid uitstralend over hoe het verder moet met het land en soms ook met hun eigen partij, zoals te merken is aan CDA-leider Wopke Hoekstra. Dat is het beeld van de kabinetsformatie 2021.

Toch is het allemaal niet zo uitzonderlijk wat er op het Binnenhof gebeurt. De strijd om de macht begint altijd pas na de verkiezingen, namelijk bij de formatie. Doordat niemand de meerderheid heeft, vergt die eindeloos overleg. Het basismateriaal zijn de verkiezingsprogramma’s en plannen die de politici krijgen aangeleverd door adviesraden, lobbyclubs en andere spelers uit het middenveld.

Bazen van uitvoeringsorganisaties en andere clubs kwamen op de koffie

Sommigen mochten zelfs aanschuiven bij informateur Mariëtte Hamer, die als een soort politieke paus in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer zetelt. Voor het eerst in de geschiedenis mochten zelfs afgevaardigden van jongerenclubs op gesprek. Evenals de directeur van de Efteling, namens getroffen ondernemers.

Na Tjeenk Willink alweer een informateur van PvdA-huize

Bazen van uitvoeringsorganisaties als directeur-generaal Belastingdienst Peter Smink en baas van de rijbewijzen Alexander Pechtold kwamen op de koffie. Ze beseffen dat de dienstverlening aan de burger beter moet en dat een kabinet hierover knopen moet doorhakken.

Dit soort overleg is typisch Nederlands en komt voort uit een cultuur die bekendstaat als ‘polderen’ ofwel ­Nederlandse consensuspolitiek.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.