Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening

13 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Deelnemers aan testvakantie naar Rhodos. Foto: ANP

Het kabinet komt vakantiegangers tegemoet. Vanaf zaterdag 15 mei zal er voor landen een afzonderlijk reisadvies worden gegeven en worden niet-noodzakelijke reizen weer mogelijk. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is ‘voorzichtig optimistisch’ over de zomervakantie. Kunnen Nederlanders weer ongestoord op reis? Met welke regels moet rekening worden gehouden?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat vanaf 15 mei landen weer afzonderlijk beoordelen op hun coronasituatie en het risico om er een coronabesmetting op te lopen. Hiervoor deelt het ministerie landen in op basis van vier kleurcodes. Rood betekent niet reizen, oranje staat voor alleen noodzakelijke reizen, bij geel moeten reizigers letten op risico’s en de groene kleurcode geeft aan dat het land een veilige bestemming is.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Tot 15 mei hebben alle landen in de wereld de kleurcode oranje, of zelfs rood. Dat betekent dat wordt geadviseerd alleen te reizen naar het buitenland als dat echt noodzakelijk is. Voor een vakantie adviseert het ministerie alleen naar een geel of groen gebied te reizen.

Landen met een gele kleurcode hebben tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners. In een groen gebied zijn er minder dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners. Niet alle landen met dat aantal besmettingen krijgen automatisch de kleurcode geel of groen. Doordat het aantal besmettingen in Nederland nog relatief hoog ligt, kunnen landen met weinig besmettingen Nederland als ‘hoogrisicoland’ aanmerken en toeristen weren.

Wie wil weten welke landen geel of groen zijn, kan terecht op de site van Buitenlandse Zaken. De kleurcodes zijn slechts een advies en dus niet bindend. Wie een reis maakt naar een oranje gebied, is vrij om te gaan, maar kan wel te maken krijgen met inreisbeperkingen, zoals het tonen van negatieve coronatest of een verplichte quarantaine.

Negatief testbewijs blijft in de meeste gevallen verplicht

Nederland heeft 15 mei als datum gekozen voor versoepelingen in het reisadvies. Of andere landen hiermee rekening houden, is niet duidelijk. Frankrijk bijvoorbeeld, zegt pas vanaf 9 juni buitenlandse toeristen te willen ontvangen. In veel landen gelden daarom nog steeds inreisbeperkingen en moeten reizigers  een negatieve PCR-coronatest op zak hebben. In de praktijk geldt dit voor elke vliegreis, maar ook voor wie per auto, trein, bus of boot reist.

Er is een aantal uitzonderingen. In Spanje hoeven automobilisten en treinreizigers bijvoorbeeld geen negatieve coronatest te tonen. Maar goed, wie naar Spanje reist, komt door Frankrijk en daar is die wel weer verplicht. In Griekenland geldt geen negatieve test voor wie kan aantonen volledig gevaccineerd te zijn. Naast een testbewijs moeten reizigers ook vaak een aparte gezondheidsverklaring of document met verblijfplaats meenemen. Dit verschilt per land.

Daarnaast wordt het in een aantal landen geadviseerd – of is het verplicht – om in quarantaine te gaan bij aankomst. Dit is het geval in de meeste Duitse deelstaten en het geldt voor reizigers die met het vliegtuig naar Portugal gaan.

Lees meer over de coronabestrijding: Zwakke plekken in de verdediging

Terugreis

Wie uit een land met een oranje kleurcode terugkeert naar Nederland, moet een negatieve coronatest kunnen tonen en wordt geadviseerd in quarantaine te gaan. Sinds 8 mei zijn hier ook weer uitzonderingen op. Wie terugkeert van de Balearen (onder meer Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) of van een aantal Griekse eilanden, hoeft geen negatief testbewijs te tonen of in quarantaine.

Voor wie met het hele gezin op reis gaat, kunnen de kosten snel oplopen als er voor en na vertrek moet worden getest. Reizigers moeten altijd zelf voor de coronatest betalen en die kost al snel tientallen euro’s. Een goedkope sneltest uit de supermarkt of apotheek is niet geldig.

En het vaccinatiebewijs?

Het Europese vaccinatiebewijs, of het Digital Green Certificate, is een oplossing voor het gedoe met testbewijzen. Maar volgens minister De Jonge is dit systeem pas in juni te gebruiken. De Europese Commissie heeft 21 juni als streefdatum waarop de wetgeving van kracht moet zijn. Het kan zijn dat niet elk land met het gebruik ervan instemt. Bovendien lijkt het vaccinatiebewijs voor Nederland te vroeg te komen, want voor de zomervakantie heeft nog niet iedereen zijn tweede prik gekregen.

Strenge coronamaatregelen

In de meeste Europese vakantiebestemming geldt nog steeds dat mondkapjes en afstand houden verplicht zijn. Deze regels zijn soms strenger dan in Nederland. Een boete voor het niet dragen van een mondkapje kost in Griekenland 300 euro. In Spanje ben je verplicht om ook in de buitenlucht een mondkapje te dragen en in sommige Duitse deelstaten is een beter beschermend FFP2-mondkapje verplicht. In Portugal is de regel dat men 2 meter in plaats van 1,5 meter afstand houdt. Nog belangrijker is dat in Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk nog steeds een avondklok geldt. In Frankrijk duurt deze maatregel nog tot en met 30 juni.

Kortom, wie voor 15 mei een vakantie boekt, neemt een risico en krijgt te maken met beperkende regels. Dat geldt ook voor toeristen die straks naar een land met een groene of gele kleurcode reizen. Zij moeten er rekening mee houden dat hun vakantieland tijdens hun verblijf weer van kleurcode kan veranderen. Dat heeft dan weer gevolgen voor de terugkeer naar Nederland, bijvoorbeeld omdat er moet worden getest of na aankomst een thuisquarantaine wacht.