Hoofdredacteuren: mishandeling bij kerk aantasting persvrijheid

29 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Een verslaggever van omroep PowNed in gesprek met een automobilist en agent op de parkeerplaats van de Sionkerk. - ANP

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren ziet de mishandeling van journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel van zondag 28 maart als een aantasting van de persvrijheid. De beroepsorganisatie wil met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie praten over de terughoudendheid van de daar aanwezige agenten.

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren is een overlegorgaan van hoofdredacteuren van Nederlandse kranten, tijdschriften, persbureaus, radioprogramma’s, televisieprogramma’s en websites.

Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger een verslaggever van Rijnmond zondag een trap en een klap. De politie hield daarvoor een 43-jarige man aan. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

Opvallend is de reactie van een SGP-raadslid uit de gemeente Nieuwkoop. ‘Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker,’ twitterde hij.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij de Sionkerk op Urk werd een verslaggever van PowNed geschopt, geslagen en bewust aangereden. Hiervoor werd een 35-jarige man aangehouden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een aanwezige verslaggever in Urk zegt dat er allerlei mensen rondhingen, die niet voor de kerk kwamen. ‘Dat was vrij intimiderend en bedreigend. Ze gaven ons te verstaan dat ze ons wel zouden helpen te vertrekken. En dat er meer mensen opgetrommeld werden om daarbij te helpen.’ Ook werden er vanuit auto’s voortdurend foto’s en filmpjes gemaakt van camerateams, en journalisten in de nek gehoest.

‘De politie was maar zeer beperkt aanwezig en trad pas later op de dag op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er op Urk recent eerdere incidenten zijn geweest,’ laat het bestuur van het genootschap maandag 29 maart in een brief weten.

De politie verklaarde zondag niet direct te hebben ingegrepen, omdat zij de rust wilde bewaren en escalatie wilde voorkomen. Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vindt die verklaring onacceptabel: ‘De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke – als het erop aankomt – worden beschermd.’

Grapperhaus: ‘onacceptabel’

De kerkenraad van de gemeente heeft vandaag excuses aangeboden voor het incident bij de Mieraskerk zondag. ‘We bieden onze verontschuldigingen aan, aan een ieder die hierdoor is gekwetst,’ is te lezen in een verklaring op de website.

Lees ook dit omslagverhaal van EW: Hebben gelovigen meer rechten?

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie (CDA) noemde het feit dat er journalisten werden belaagd onacceptabel. ‘Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen.’

In een bericht op Facebook veroordeelt SGP-leider Kees van der Staaij het geweld tegen journalisten. Hij zegt begrip te hebben voor de ergernis over de verstoring van zondagsrust, maar schrijft dat het ‘nooit een reden kan zijn voor onbesuisd optreden, laat staan voor geweld’. Van der Staaij vindt het belangrijk dat kerkdiensten doorgaan in coronatijd, maar wel met inachtneming van maatregelen, zoals voldoende afstand houden.

Segers: ‘beschamend’

Voorman van de ChristenUnie Gert-Jan Segers noemt op Twitter de agressie van enkele kerkgangers in Krimpen en Urk ‘beschamend’. Segers kan ‘weinig intellectueel respect opbrengen voor mensen die in misdragingen van Gods grondpersoneel bewijs zien van de juistheid van hun eigen ongeloof’.

Ook korpschef Henk van Essen noemt het geweld tegen journalisten onacceptabel. ‘Journalisten moeten hun werk kunnen doen,’ reageerde hij in het tv-programma Buitenhof. Over de belagingen zegt hij: ‘Wat ik net op de beelden zag, heeft weinig te maken met verdraagzaamheid.’