Helft Brabantse kiezers wil kabinetsformatie met PVV

14 maart 2021Leestijd: 1 minuut
Lijsttrekkers Lilianne Ploumen (PvdA), Geert Wilders (PVV) en Wopke Hoekstra (CDA) na afloop van het debat van Brabant. Foto: ANP

Het uitsluiten van Geert Wilders’ PVV stuit bij bijna de helft van de Brabantse kiezers op onbegrip. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en Omroep Brabant hebben laten doen. De uitkomst werd zaterdag bekendgemaakt tijdens een lijsttrekkersdebat in Den Bosch.

Lees meer over dit onderwerp: Regeren of meeregeren, Wilders mist het niet

Geert Wilders reageerde op de cijfers door te zeggen dat Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA) en andere partijleiders ‘de kiezer niet serieus nemen’. De PVV-leider: ‘Als ze echt geloven in democratie, schuiven ze de bijna anderhalf miljoen PVV-kiezers niet terzijde. De Brabanders kunnen dit corrigeren door de PVV zo groot te maken dat Rutte en Hoekstra niet meer om de PVV heen kunnen.’

CDA-leider Wopke Hoekstra diende Wilders van repliek. Hij zei dat Wilders zichzelf uitsluit: ‘Hij maakt het Rutte en mij onmogelijk door in zijn programma op te schrijven hoe hij met mensen wil omgaan met een bepaalde religie. Dat is in strijd met de grondwettelijke gelijkwaardigheid van mensen. Ik zou dolgraag willen dat Wilders het anders had gedaan, dan was er ruimte geweest. Want wij nemen de terechte zorgen van de kiezers over migratie en integratie serieus.’

Wilders: ‘Dat doet u niet.’

Hoekstra: ‘Dat doen wij wel en u plaatst zichzelf buiten de orde.’

Bekijk het volledige debat terug 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."