TK2021 Premium Corner

Zwevende kiezers en calculerende partijen: manipulatie met stemhulpen ligt op de loer

25 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Stemhulpen moeten kiezers helpen bij het bepalen van hun stem. Manipulatie ligt op de loer, schrijft Carla Joosten.

Wie inhoudelijk voorbereid naar de stembus wil, heeft nog huiswerk te doen. Geen nood. De vaker zwevende kiezer krijgt steeds meer hulp van buitenaf. Het wemelt van de stemhulpen om weloverwogen de keuze te bepalen. StemWijzer, Kieskompas, Kieswijzer, Jongerenkieswijzer, Slimmer Kiezen en ga maar door. Er komen telkens nieuwe stemhulpen en de trend is dat ze steeds specifieker worden.

Wat willen politieke partijen met technologie? Zie de Technologie Kieswijzer. En wat met wiet? Zie de Cannabis Kieswijzer. Voor de belangen van boeren is er de Boerderij Kieswijzer en voor wie wil weten hoe partijen omspringen met de belangen van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen kan terecht bij Rainbowvote.

Zien of partijen doen wat ze beloven, zie de stemcheckers

Wie meer geïnteresseerd is in wat partijen doen dan in wat ze beloven, kan terecht bij diverse stemcheckers en de StemmenTracker. De kiezer kan er ook zijn mening toetsen aan die van partijen. Er zijn ook sites die op een rijtje zetten wat partijen met thema’s willen.

Lees dit verhaal over stemmen in coronatijd

Het maken van stemhulpen is ingewikkelder dan het lijkt. Makers bepalen de standpunten van de partijen aan de hand van verkiezingsprogramma, website, formele documenten. Ook kijken wetenschappers ernaar. Is onduidelijk hoe een partij over een bepaald thema denkt, dan wordt de partij om opheldering gevraagd. Al met al bezorgt het vervaardigen van stemhulpen makers, maar ook partijen veel werk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.