Kabinet kiest voor verlenging: avondklok tot en met 2 maart

08 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Politie en handhaving ziet toe op naleving avondklok. Foto: ANP

De avondklok was het uiterste middel van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Zo werd de maatregel gebracht door demissionair premier Mark Rutte (VVD). Zodra het weer kon, zou de maatregel verdwijnen. Toch wordt over verlenging nu druk gediscussieerd. Het Outbreak Management Team vindt het middel waarschijnlijk te belangrijk om het virus in te dammen nu de scholen weer open zijn.

Update 16:00

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat gaat het kabinet later vandaag bekend maken, zo melden verschillende media. Op 2 maart lopen ook de andere maatregelen, zoals de sluiting van de horeca af.

Dinsdag 2 februari maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bekend dat de basisscholen sinds maandag 8 februari weer open mogen. Tijdens die persconferentie bleef het lot van de avondklok onbekend. Het Outbreak Management Team (OMT) werd opnieuw om advies gevraagd over alle maatregelen die zijn genomen.

Precieze effect nog onbekend

Voorafgaand aan het besluit over de opening van de basisscholen schreef het OMT in het 98ste advies geen kans te zien voor verdere versoepelingen: ‘Naast het heropenen van het primair onderwijs en de kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar, ziet het OMT op dit moment geen ruimte voor verdere versoepelingen van de maatregelen.’

Over het precieze effect van de avondklok kon het OMT in dat advies nog niet oordelen. In een nieuw advies, dat nog niet openbaar is, zal het OMT waarschijnlijk wel een oordeel over de avondklok hebben.

‘Zodra het weer kan, gaat de avondklok weer in de prullenbak’

De avondklok geldt elke dag van 21:00 tot 04:30. Alleen noodgevallen, mensen met een beroep die een werkgeversverklaring bij zich hebben en hondenbezitters die de hond aangelijnd uitlaten, zijn uitgezonderd. Wie de avondklok overtreedt, krijgt een boete van 95 euro.

De avondklok was lang een zeer omstreden middel. Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer nog een motie aan tegen de avondklok. Maar de klok was volgens het kabinet nodig om de besmettingen verder terug te dringen en vooral om de Britse variant van het coronavirus buiten de deur te houden.

Bij de aankondiging zei demissionair premier Rutte dat hij er niet bij stond te juichen, maar de avondklok écht nodig was. Ook zei hij: ‘Zodra het weer kan, gaat de avondklok meteen weer in de prullenbak.’

Avondklok tot 2 maart

Maar dat moment lijkt nu nog niet bereikt. Het kabinet gaf de basisscholen de hoogste prioriteit wegens het maatschappelijke belang. Tegen de Tweede Kamer zei Rutte vorige week het nieuwe OMT-advies af te wachten, maar het somber in te zien. De Telegraaf schrijft maandag 8 februari dat verlening van de avondklok tot 2 maart een serieuze optie is voor het kabinet. Op die dag lopen alle andere maatregelen ook af.

Het aantal besmettingen met het coronavirus is sinds de jaarwisseling aanzienlijk gedaald. Gemiddeld testen nu dagelijks 3.929 mensen positief. Toch waarschuwt het RIVM dat er weinig reden voor optimisme is. De Britse variant, die besmettelijker en gevaarlijker zou zijn dan de eerste variant van het coronavirus, verspreidt zich steeds sneller in Nederland en zou voor een derde golf in maart kunnen zorgen.