JOVD roept Pieter Omtzigt uit tot Liberaal van het Jaar 2020

30 januari 2021Leestijd: 2 minuten
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Foto: ANP

Pieter Omtzigt is door de politieke jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2020. De CDA’er krijgt de prijs vanwege ‘zijn verdienstelijke werk als controleur van de overheid’ en zijn rol als ‘beschermheer van de vrijheid’.

‘Liberalen zijn van nature kritisch op de overheid en waken ervoor dat de overheidsmacht niet ten koste gaat van individuele vrijheden. Om dit te bewerkstelligen zijn standvastige volksvertegenwoordigers nodig die de overheid tot in de puntjes controleren,’ licht JOVD-voorzitter Hilde Wendel toe.

‘Standvastig volksvertegenwoordiger’

De JOVD ziet in Omtzigt deze standvastige volksvertegenwoordiger en controleur van de macht, vooral vanwege de toeslagenaffaire. In 2020 wist Omtzigt samen met Renske Leijten van de SP de kwalijke gang van zaken rond de kinderopvangtoeslagen aan het licht te brengen, waarbij dertigduizend ouders onterecht zijn beschuldigd van fraude. Het leidde tot een onderzoek van een parlementaire commissie die met het vernietigende rapport Ongekend onrecht kwam. Uiteindelijk trad kabinet- Rutte III af.

Mede door de vasthoudendheid van Omtzigt viel het kabinet en daarmee laat Omtzigt volgens Wendel zien ‘hoe essentieel de rol van de Tweede Kamer is in de bescherming van onze democratische rechtsstaat, die ook in een land als Nederland nog met regelmaat mankementen vertoont’.

De JOVD benadrukt dat de toeslagenaffaire niet de enige zaak is die ertoe heeft geleid dat Omtzigt de prijs krijgt toegekend. Als rapporteur van de Raad van Europa deed hij onderzoek naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. De corrupte Maltese regering speelde een grote rol in het schandaal.

Kamerleden vertrekken te snel

De jongeren van de JOVD grijpen de uitreiking van de prijs ook aan om aandacht te vragen voor het tempo waarin Kamerleden doorstromen. ‘Door het snelle doorselecteren van Kamerleden verdwijnt kwaliteit, dossierkennis en ervaring uit de Kamer,’ zegt Wendel. In 2012 kreeg Omtzigt een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst van het CDA. Hij werd echter met voorkeursstemmen alsnog in de Kamer gestemd. Als dit niet was gebeurd, hadden de gedupeerden in de toeslagenaffaire een voorvechter minder gehad.

Elk jaar reikt de JOVD de Liberaal van het Jaar-prijs uit aan iemand die zich als liberaal in de kijker heeft gespeeld. Vorig jaar was dit prins Constantijn. Eerder werden onder anderen VVD’ers Neelie Kroes en Edith Schippers uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar.