Fidan Ekiz wil bedreigingen niet groter maken dan ze zijn

17 december 2020Leestijd: 2 minuten
Fidan Ekiz. Foto: Jacqueline de Haas

Fidan Ekiz (De Vooravond), Giovanca Ostiana (Op1) en Lisette Wellens (Goedemorgen Nederland) staan door hun werk volop in de schijnwerpers. De tv-presentatoren worden hatelijk beledigd en, in het geval van Fidan Ekiz, bedreigd.

Ekiz  heeft eind oktober, begin november persoonlijke beveiliging gehad. Dit gebeurde nadat ze in De Vooravond harde kritiek had geuit op de stilte in Nederland na de onthoofding van de Franse ­docent Samuel Paty.

Ze kreeg zulke zware bedreigingen dat politie en justitie die beveiliging nodig achtten. Al te veel kan ze niet over de zaak kwijt. Bovendien wil ze het niet groter maken dan het is. ‘Er worden, helaas, zoveel mensen beveiligd.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ze vertelt dat ze juist in die periode haar in 2018 overleden vader miste. ‘Hij gaf me advies, bleef kalm en rationeel. Ik voelde me eenzaam. Vanwege de verantwoordelijkheid: ik wil niemand om me heen in gevaar brengen. Alleen hij had die eenzaamheid kunnen wegnemen.’

Lees het volledige interview met Fidan Ekiz, Giovanca Ostiana en Lisette Wellens uit EW’s Kerstnummer: ‘De tijd van het gladstrijken is voorbij’Vanaf links: Lisette Wellens, Giovanca Ostiana en Fidan Ekiz. Foto: Mark Engelen

Fidan, Giovanca en Lisette praten in het dubbeldikke Kerstnummer van EW over hun wortels, hun vaders, racisme, Black Lives Matter, diversiteit en Omroep Zwart.

Wellens was begin juni, met de opkomst van Black Lives Matter, helemaal klaar met de racistische speldenprikjes die ze altijd had gehad. ‘Ik was de koningin van het gladstrijken, van: laat maar. Maar doe je er niets tegen, dan blijven die speldenprikjes in stand.’