Premium Lock Overbelaste politie wil meer zekerheid over budget

17 november 2020Leestijd: 2 minuten
Politie bij school in Rotterdam na steekgeweld. Foto: ANP.

De Nationale Politie wil voor haar budget niet elke vier jaar afhankelijk zijn van een nieuw kabinet. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer pleit deze week in EW voor ‘stabiele financiering’ om langetermijnplanning mogelijk te maken. Door tekort aan capaciteit vallen in de noodhulp gaten en staan wijkagenten onder druk.

De nood bij de politie is hoog. Veel van de 3.542 wijkagenten komen amper in hun wijk omdat ze moeten bijspringen bij noodhulp, ofwel het reageren op incidenten. Op papier moeten ze 80 procent van hun tijd in hun wijk aanwezig zijn, maar door een tekort in de ‘basispolitiezorg’ van 1.175 fte’s worden ze voortdurend ingeroosterd voor noodhulp.

In de knel

Er wordt veel gevraagd van wijkagenten, erkent plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer (59) in EW. ‘Maar dat geldt voor de hele basispolitiezorg. Die druk loopt de komende jaren nog verder op. Pas in 2024 zijn we weer op sterkte. Als dit te lang zo doorgaat, raakt de verbinding met de samenleving in de knel. We moeten een balans weten te vinden tussen het reageren op incidenten via de noodhulp en zichtbaar aanwezig zijn. Wijkagenten zijn onze ogen en oren in de buurt. Idealiter zijn ze 80 procent van hun tijd in de wijk aanwezig, maar dat redden we niet overal. Het tekort aan capaciteit in de basispolitiezorg vraagt solidariteit.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw