Politie Premium Corner

Overbelaste politie wil meer zekerheid over budget

17 november 2020

De Nationale Politie wil voor haar budget niet elke vier jaar afhankelijk zijn van een nieuw kabinet. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer pleit deze week in EW voor ‘stabiele financiering’ om langetermijnplanning mogelijk te maken. Door tekort aan capaciteit vallen in de noodhulp gaten en staan wijkagenten onder druk.

De nood bij de politie is hoog. Veel van de 3.542 wijkagenten komen amper in hun wijk omdat ze moeten bijspringen bij noodhulp, ofwel het reageren op incidenten. Op papier moeten ze 80 procent van hun tijd in hun wijk aanwezig zijn, maar door een tekort in de ‘basispolitiezorg’ van 1.175 fte’s worden ze voortdurend ingeroosterd voor noodhulp.

In de knel

Er wordt veel gevraagd van wijkagenten, erkent plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer (59) in EW. ‘Maar dat geldt voor de hele basispolitiezorg. Die druk loopt de komende jaren nog verder op. Pas in 2024 zijn we weer op sterkte. Als dit te lang zo doorgaat, raakt de verbinding met de samenleving in de knel. We moeten een balans weten te vinden tussen het reageren op incidenten via de noodhulp en zichtbaar aanwezig zijn. Wijkagenten zijn onze ogen en oren in de buurt. Idealiter zijn ze 80 procent van hun tijd in de wijk aanwezig, maar dat redden we niet overal. Het tekort aan capaciteit in de basispolitiezorg vraagt solidariteit.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.