Forse stijging aantal moorden in de eerste acht maanden

01 september 2020Leestijd: 3 minuten
Een politiebusje aan het Nieuwe Meer in natuurgebied De Oeverlanden waar een dag eerder een schietpartij heeft plaatsgevonden die een 24-jarige man het leven kostte. - ANP

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 20 procent meer moorden gepleegd dan in dezelfde periode van 2019. Het aantal vrouwelijke slachtoffers ligt 10 procent boven het gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad.

De reeks dodelijke steek- en schietpartijen in de afgelopen maand bevestigt de trend: het moordcijfer stijgt fors. Hoewel het eerste dodelijke slachtoffer in 2020 pas viel op 23 januari, zijn dit jaar met 74 doden al 12 meer levensdelicten gepleegd dan in dezelfde periode in 2019. Dat is een stijging van 20 procent, zo blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van Elsevier Weekblad.

In heel 2019 vielen 117 slachtoffers. Dat betekende een lichte stijging ten opzichte van het ‘laagterecord’ van 2018. Toen vielen er (na correctie) 109 doden, het laagste cijfer sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden per jaar te registreren. In 2017 waren het er 160.

Stijging is opmerkelijk

De stijging in de eerste acht maanden van dit jaar is weliswaar opmerkelijk, maar gezien over een langere periode nog niet zorgwekkend. Sinds 2011 lag het gemiddelde rond de 125 doden per jaar. In de jaren negentig was het aantal moorden met 250 slachtoffers per jaar – met een uitschieter van 281 in 1995 – veel groter. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185.

Van de 74 slachtoffers tot nu toe zijn er 26 vrouw, 35 procent van het totaal. Dat is bijna 10 procent meer dan normaal. Dat lijkt een gevolg te zijn van corona: mensen zijn noodgedwongen meer thuis en dat leidt tot meer huiselijk geweld. Overigens gaat het om slechts twee vrouwelijke slachtoffers meer dan in de eerste acht maanden van 2019.

Meeste vrouwen komen om het leven door partnerdoding

De meeste vrouwen werden om het leven gebracht door hun partner: 17 van de 26. In de jaren negentig waren het er vaak 50 tot 60 per jaar. Dat er relatief minder mensen het slachtoffer zijn van partnerdoding, komt omdat minder mensen in een gevaarlijke relatie blijven zitten. Vrouwen zijn financieel minder afhankelijk van hun partner dan vroeger.

Lees ook dit bericht terug over de Moordlijst 2018: Percentage vermoorde vrouwen neemt fors toe

Een tweede verklaring voor de afname van het aantal partnerdodingen is dat er minder wordt getrouwd. Ook andere relaties zijn minder duurzaam: partners gaan bij problemen eerder uit elkaar.

Zes liquidaties

Tot op heden zijn voor zover bekend 6 liquidaties gepleegd. De achtergrond van de dodelijke schietpartij op 30 augustus in de stad Uden (Noord-Brabant) is nog onduidelijk. Daarbij kwam de 53-jarige kickbokstrainer Stef Muller om het leven. De schutter zou een jaloerse ex-vriend van zijn nieuwe vriendin zijn, maar er wordt ook rekening gehouden met problemen in het drugsmilieu. Muller was een bekende van de politie.

Het geweld tussen rappers trok de afgelopen maand veel aandacht. Op 10 augustus werd de negentienjarige Cennethson ‘Chucku’ Winklaar uit Rotterdam op de pier van Scheveningen doodgestoken bij een confrontatie tussen groepen rappers uit Amsterdam en Rotterdam.

Rappers dagen elkaar uit op sociale media

In Amsterdam overleefde een 23-jarige rapper een aanslag en werden ’s nachts woningen onder vuur genomen. De rappers dagen elkaar uit in filmpjes op sociale media. De politie vermoedt dat veel rappers actief zijn in de drugscriminaliteit. Conflicten over gestolen partijen drugs worden op straat uitgevochten.

Ook in andere kringen wordt bij ruzies al snel een wapen getrokken. Op 12 augustus stak een zestienjarig meisje in Rotterdam in haar huis een vijftienjarige vriendin dood. Het zou gaan om een onbeantwoorde liefde. Op 15 augustus werd op een parkeerplaats in Almere een man (26) doodgestoken na een ruzie op een besloten feest.

In een poging het toegenomen wapengeweld te beteugelen, mag de politie in Amsterdam weer preventief controleren. Onder meer in Rotterdam en Dordrecht mag dat al langer. Het is nog afwachten of door die maatregelen de stijging van het moordcijfer weer afvlakt.