Den Haag Premium Corner

CDA en PvdA willen met meer visie de campagne in

01 september 2020Leestijd: 4 minuten

Geen verkiezingscampagne over incidenten maar met politieke ideeën over de toekomst van Nederland. Over minder markt en meer overheid bijvoorbeeld. Dat is de wens van PvdA-leider Lodewijk Asscher en CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Ze betwijfelen of premier Mark Rutte (VVD), die er prat op gaat geen visie te hebben, een leidende rol kan spelen in het debat over het veranderende land.

Heerma en Asscher spraken op de eerste dag na het zomerreces van de Tweede Kamer bij het traditionele debat georganiseerd door de Stichting Machiavelli in perscentrum Nieuwspoort. Ze denken dat de politieke discussie, gedreven door de coronacrisis, ideologischer zal worden en meer zal beantwoorden aan de volgens hen breed levende wens om het leven anders in te richten.

De twee blijken dezelfde koers te kiezen, namelijk minder marktwerking.  Heerma sprak over ‘doorgeslagen marktdenken en een overheid die te veel als bedrijf is gerund’.

De coronacrisis heeft volgens hem veel ‘onderliggend lijden’ zichtbaar gemaakt, zoals de flexwerkers als ‘stootkussen van de conjunctuur’, en het grote tekort aan huizen.

‘Het zijn problemen waarvan we allemaal al wisten dat ze er waren. Ze zijn door de coronacrisis nog duidelijker geworden, net als de grote afhankelijkheid van een land als China en hoe slecht het zorgsysteem de crisis aankan. Dat alles vraagt om meer dan alleen het managen van de crisis nu,’ zei Heerma, die ook het ruimtegebrek in Nederland aanstipte. ‘We hebben te weinig oppervlakte voor de dingen die we met elkaar willen.’

Volgens Heerma heeft de crisis ook getoond dat individualisering grote nadelen heeft. De samenleving vraagt volgens hem van de politiek dat de genoemde problemen structureel worden aangepakt. ‘We moeten het niet meer hebben over 100 miljoen euro extra hier en 100 miljoen daar.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.