Premium Lock CDA en PvdA willen met meer visie de campagne in

01 september 2020Leestijd: 4 minuten
IMG_1975

Geen verkiezingscampagne over incidenten maar met politieke ideeën over de toekomst van Nederland. Over minder markt en meer overheid bijvoorbeeld. Dat is de wens van PvdA-leider Lodewijk Asscher en CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Ze betwijfelen of premier Mark Rutte (VVD), die er prat op gaat geen visie te hebben, een leidende rol kan spelen in het debat over het veranderende land.

Heerma en Asscher spraken op de eerste dag na het zomerreces van de Tweede Kamer bij het traditionele debat georganiseerd door de Stichting Machiavelli in perscentrum Nieuwspoort. Ze denken dat de politieke discussie, gedreven door de coronacrisis, ideologischer zal worden en meer zal beantwoorden aan de volgens hen breed levende wens om het leven anders in te richten.

De twee blijken dezelfde koers te kiezen, namelijk minder marktwerking.  Heerma sprak over ‘doorgeslagen marktdenken en een overheid die te veel als bedrijf is gerund’.

De coronacrisis heeft volgens hem veel ‘onderliggend lijden’ zichtbaar gemaakt, zoals de flexwerkers als ‘stootkussen van de conjunctuur’, en het grote tekort aan huizen.

‘Het zijn problemen waarvan we allemaal al wisten dat ze er waren. Ze zijn door de coronacrisis nog duidelijker geworden, net als de grote afhankelijkheid van een land als China en hoe slecht het zorgsysteem de crisis aankan. Dat alles vraagt om meer dan alleen het managen van de crisis nu,’ zei Heerma, die ook het ruimtegebrek in Nederland aanstipte. ‘We hebben te weinig oppervlakte voor de dingen die we met elkaar willen.’

Volgens Heerma heeft de crisis ook getoond dat individualisering grote nadelen heeft. De samenleving vraagt volgens hem van de politiek dat de genoemde problemen structureel worden aangepakt. ‘We moeten het niet meer hebben over 100 miljoen euro extra hier en 100 miljoen daar.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw