Ruttes buitenland- en defensieman David van Weel naar NAVO

06 augustus 2020Leestijd: 2 minuten
David van Weel verruilt Torentje voor NAVO-hoofdkwartier in Brussel

Nederland krijgt een nieuwe topfunctionaris in Bussel. De naaste adviseur van premier Mark Rutte (VVD) David van Weel (44) is per 1 november benoemd tot assistent secretaris-generaal bij de NAVO.

Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg laten weten aan de permanent vertegenwoordigers van de NAVO-landen in Brussel. Van Weel is raadadviseur Buitenlandse Zaken en Defensie.

Hij wordt assistant Secretary General for Emerging Security Challenges. Dat houdt in dat hij zich gaat bezighouden met terrorisme, massavernietigingswapens, cyberverdediging en energieveiligheid. Daarmee krijgt Van Weel een van de belangrijke posten in het NAVO-hoofdkwartier. De functie wordt sinds 2018 vervuld door de Italiaan Antonio Missiroli.

Lees het verhaal van Carla Joosten over team-Rutte 

Uiterst links op de foto David van Weel

David van Weel werkt sinds 2016 voor premier Rutte. Hij is diens  belangrijkste adviseur op het terrein van buitenlandse – en defensieaangelegenheden.

Hecht team rond Rutte

De raadadviseurs vormen samen met de ambtelijke top van Ruttes ministerie van Algemene Zaken, de politiek adviseur en de top van de Rijksvoorlichtingsdienst een hecht team rond Rutte.

Ze vormen zijn ogen en oren. Het grote publiek kent deze mannen en vrouwen niet, maar in de pikorde op het Binnenhof staan zij bovenaan.

Met Rutte mee naar Witte Huis

Van Weel vergezelde de premier bij diens bezoeken aan het Witte Huis. Hij onderhoudt de contacten met de buitenlandadviseurs van andere leiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook deed hij de G20-advisering.

Lees deze column over de kritieke situatie van de NAVO

In zijn bericht over de benoeming van David van Weel roemt Stoltenberg diens ervaring en kwalificaties.

Van Weel trad in 2016 aan als raadadviseur van Rutte. Voor die tijd werkte hij op het ministerie van Defensie, onder meer als ­directeur Internationale Aangelegenheden en Operaties en als ­politiek adviseur. Daarvoor was hij officier bij de Koninklijke ­Marine.