Hugo de Jonge citeerde niet Abraham Kuyper maar Groen van Prinsterer

28 mei 2020Leestijd: 2 minuten
Minister Hugo de Jonge werkt nog steeds aan corona-app die GGD’s moet helpen. Foto: ANP.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verbaasde vorige week een beetje toen hij opeens Abraham Kuyper citeerde. De CDA-minister deed dat aan het begin van zijn bijdrage aan de persconferentie over de corona-maatregelen, dinsdagavond 19 mei in Den Haag.

Dat citaat – ‘Regeren is iets anders dan administreren’ – was vooral voor zijn eigen achterban bedoeld. Abraham Kuyper (1837-1920) was immers de geharnaste oprichter van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en minister-president (‘voorzitter van de ministerraad’) van 1901-1905. De ARP is één van de drie christelijke partijen waaruit het CDA is voortgekomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De andere twee partijen zijn de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU). Grofweg kun je zeggen dat de CHU de Nederlands Hervormden inbracht bij het CDA, de KVP uiteraard de katholieken en de ARP’ers de gereformeerde bloedgroep. Kuyper had het niet zo op katholieken, dus of het citeren van Kuyper De Jonge helpt om straks lijsttrekker te worden van het CDA, is nog maar de vraag.

Citaat niet van Kuyper, maar van Groen van Prinsterer

Er is nog een ander probleem. Het citaat is niet van Kuyper, maar van Willem Groen van Prinsterer. Die is van een iets oudere generatie dan Kuyper – hij leefde van 1801 tot 1876 – en wordt gezien als de grondlegger van de antirevolutionaire politiek. Al maakte hij de oprichting van de ARP, Nederlands eerste politieke partij, niet meer mee in 1879.

Het citaat komt uit het door hem opgerichte en (anoniem) volgeschreven blad Nederlandsche Gedachten. Om precies te zijn (speciaal voor Hugo de Jonge): nummer 16, van woensdag 2 december 1829, toen Kuyper nog niet was geboren. Het volledige citaat luidt: ‘Zij [de regering] moet regeren overeenkomstig de Constitutie. Naar onze meening heeft zij tot nu toe veel te uitsluitend geadministreerd; en zij is, terwijl zij geen gebruik maakte van hare wezenlijke regten, in het administreren misschien verder gegaan dan met regt of belang van het Monarchaal gezag overeen zou kunnen worden gebragt.’  Samengevat: ‘Regeren is iets anders dan administreren.’