Wat was het motief voor familiemoord in Etten-Leur?

01 april 2020Leestijd: 2 minuten
De politie doet onderzoek bij een woning waar de lichamen van vier gezinsleden zijn gevonden. Foto: ANP.

De verdachte van de familiedoding in Etten-Leur is dinsdag opgepakt. Hopelijk geeft hij de recherche opening van zaken. In ongeveer de helft van de gevallen pleegt de dader zelfmoord en blijft het gissen naar de motieven. Familiemoorden komen hooguit een paar keer per jaar voor, blijkt uit doorlopend onderzoek van Elsevier Weekblad.

De 33-jarige Onur K. wordt ervan verdacht dat hij in zijn ouderlijk huis zaterdag zijn moeder, vrouw, zoontje van zes en dochtertje van twee heeft gedood. De man was spoorloos, maar kon dinsdagmiddag op een paar kilometer van de woning in Etten-Leur worden aangehouden.

De verhoren door de recherche moeten duidelijkheid geven over zijn motief. Na het overlijden van zijn vader was hij een paar maanden geleden met zijn gezin bij zijn moeder ingetrokken. Was hij in de war? Speelden er problemen op zijn werk? K. is sinds 2016 medewerker operations bij VTR-Rail en werkte daarvoor bij Pro-Rail. Politiefoto’s tonen een man met kortgeschoren kapsel en een lange sik. Radicaliseerde hij?

Rimpeling

Familiedoding komt hooguit een paar keer per jaar voor. De Leidse hoogleraar criminologie Marieke Liem, die onderzoek doet naar dodelijk geweld, noemt gezinsdoding ‘een rimpeling in de statistieken’.

In het eerste kwartaal van 2020 zijn dertig mensen met geweld om het leven gebracht, vijf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De zaak in Etten-Leur is dit jaar het tweede geval van familiedoding. Op 24 januari speelde zich in Duiven een dubbele moord af, gevolgd door zelfdoding. In een uitgebrande woning werden de lijken aangetroffen van Jan Wilmink (64), zijn vrouw Lenie Dul (58) en hun dochter Leja (20). Onderzoek wees uit dat ze al dood waren voordat de brand uitbrak en omkwamen door geweld. Over de toedracht wil de politie verder niets zeggen.

Impulsdaad

Naast psychische problemen spelen bij familiedoding vaak schulden een rol. Het gaat meestal om een impulsdaad. De dader denkt volgens Liem ‘in een aantal gevallen’ dat zijn gezinsleden het zonder hem niet redden: ‘Doden om te beschermen.’ Ook wraak komt geregeld voor als motief. Dan pikt de dader het niet dat zijn partner een ander heeft en wil scheiden.

Bij familiedoding is de man vrijwel altijd de dader, zo blijkt uit doorlopend onderzoek van Elsevier Weekblad. In de meeste gevallen pleegt hij na afloop zelfmoord. In een enkel geval is de vrouw de dader. Zo sloeg in september 2008 de depressieve,  63-jarige oud-stewardess Elzelien K. haar 61-jarige echtgenoot en 22-jarige dochter dood met een bijl in hun villa in Badhoevedorp. Haar zelfmoordpoging mislukte.

Eerdere dood

Soms doden ouders samen hun kinderen. In januari 1997 wurgden de 36-jarige tandarts Roan O. en zijn 35-jarige vrouw Annelies hun drie jongste kinderen. Ze konden de eerdere dood van hun oudste zoon niet verkroppen. Ze kregen drie jaar en tbs. Jaren later pleegden beiden alsnog zelfmoord. Hij in de tbs-kliniek, zij meteen na haar ontslag.