24 doden: Nederland steeds meer op slot door coronavirus

16 maart 2020Leestijd: 6 minuten
ANP

Alle scholen en de kinderopvang gaan van maandag 16 maart tot en met 6 april dicht, net als alle horeca, sportscholen en rechtbanken in Nederland. Dat besloot het kabinet zondag in de strijd tegen het oprukkende coronavirus. Zo gaat het land steeds meer op slot.

Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) bekendgemaakt. Hotels mogen wel open blijven, maar moeten ook hun bars en restaurants sluiten. Gasten zullen aangewezen zijn op roomservice.

Bijna 1.500 besmet

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, is maandag opgelopen tot 24. Sinds zondag zijn vier mensen gestorven, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal positieve testen toegenomen tot 1413. Dit cijfer drukt lang niet het totale aantal besmettingen uit, want mensen met milde verkoudheidsklachten, worden niet meer getest. Zij moeten thuisblijven en uitzieken, totdat ze minstens 24 uur geen klachten meer hebben. Mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen boven de 70 jaar en mensen met chronische ziekten, worden wel getest als de huisarts dat nodig vindt.

Volgens de bewindsman is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.

Bekijk hieronder het volledige overzicht met vitale beroepsgroepen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kinderopvang voor zorgmedewerkers

Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht, zegt Slob. Zij zijn volgens hem hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten.

Daarbij ligt de prioriteit bij eindexamenleerlingen, zegt Slob. Zij krijgen daar in de komende week nadere informatie over.

16-jarige op de intensive care

Over de vatbaarheid van jongeren voor het virus, bestaat nog veel onduidelijkheid. De komende drie weken wordt er in Brabant onderzoek gedaan naar de besmettingsrisico’s van jongeren. De intensive care-afdelingen van ziekenhuizen in Brabant en daarbuiten liggen vol coronapatiënten en dat zijn niet alleen ouderen. In het Erasmus MC in Rotterdam ligt de 16-jarige Sheraz uit Breda. De jongen was tot voor kort kerngezond.

Ook coffeeshops moesten de deuren sluiten. Dat leidde tot enorme rijen rond zondag 18.00 uur en zorgde op enkele plekken voor chaotische taferelen.

Burgemeesters en coffeeshophouders willen dat er tijdelijk afhaalloketten komen voor legale softdrugs als hasj en wiet. Nu de coffeeshops zondag zijn gesloten vanwege het coronavirus, duiken straathandelaren in het gat dat daardoor is ontstaan. Zowel shophouders als burgemeesters waarschuwen maandag voor grote veiligheidsrisico’s.

Loketfunctie wordt bekeken

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg zondagavond al signalen uit de stad dat er straathandelaren actief waren. Hij wil dat met voorrang aanpakken. Burgemeester Paul Depla van Breda pleit maandag in het Veiligheidsberaad van alle 25 veiligheidsregio’s voor een loketfunctie voor coffeeshops, schrijft magazine Binnenlands Bestuur. Volgens hem is het Nederlandse gedoogbeleid in feite ineens tijdelijk afgeschaft.

Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) signaleert dat de illegale straathandel ‘zondagavond massaal in het gat is gedoken’. De BCD noemt tijdelijk thuisbezorgen van softdrugs ook een optie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of bijvoorbeeld eetgelegenheden die afhaalmaaltijden maken, ook dicht moeten, liet minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) in het midden. Bruins deed ook een ‘klemmende oproep’ aan de bevolking, een die premier Mark Rutte (VVD) eerder deze week al deed. ‘Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten.’

Er volgen waarschijnlijk nog meer maatregelen de komende tijd, verwacht Bruins. ‘De ontwikkelingen volgen elkaar snel op.’ Bruins sloot af met een laatste oproep aan de bevolking. ‘Nederland, Nederlanders: let een beetje op elkaar.’

Op sociale media wordt verschillend gereageerd op hoe het kabinet en in het bijzonder premier Mark Rutte de crisis aanpakt. Volgens FVD-leider Thierry Baudet ontbreekt het aan initiatief. ‘Men is totaal getraind, afgericht, in het afwachten. Al die figuren die nu in Nederland de leiding hebben, zijn inmiddels meer per ongeluk op die plekken terechtgekomen doordat ze omhoog zijn gevallen in die partijstructuren. En de manier om carrière te maken in die partijkartelsituatie is eigenlijk om volgzaam te zijn.’

Bekijk hier de hele video:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Rutte zijn grootste blunder ooit,’ twitterde PVV-leider Geert Wilders. ‘In de Tweede Kamer blind het open houden van scholen verdedigen. Nu gaan ze toch dicht. Want Nederland kwam massaal in verzet. Terecht. En Rutte is de grote afwezige bij de persconferentie. Dat zegt genoeg.’

De premier spreekt het volk vanavond om 19.00 uur toe. De toespraak wordt uitgezonden door de NOS, RTL en SBS.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Duizenden mensen bieden aan te helpen met coronacrisis

Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 is een coördinatiepunt begonnen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Al ruim 3.000 mensen hebben zich aangemeld.

Lees ook dit coververhaal: Hoe bang moeten we zijn voor coronavirus?

Het gaat onder meer om gepensioneerde verpleegkundigen, mensen met een zorgopleiding die ander werk zijn gaan doen, studenten van zorgopleidingen en verpleegkundigen van wie de BIG-registratie is verlopen.

Wie een achtergrond heeft in de zorg en een bijdrage wil leveren, kan zich aanmelden via de site nu91coronadossier.nl.

Corona in het buitenland

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is in Iran gestegen tot boven de 850. Het totaal aantal coronagevallen staat op 14.991.

In Spanje zijn bijna duizend nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Het aantal besmettingen steeg van 7.753 naar 8.744. Het dodental is gestegen naar 297. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Ook de Catalaanse premier Quim Torra is positief getest op het coronavirus.

In Australië kwam een supermarkt met speciale regelingen voor ouderen. Dat meldt Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS, op Twitter:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Duitse regering wil dat de meeste winkels in het land dichtgaan om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Alleen supermarkten en andere zaken die nodig zijn voor de directe verzorging, zouden open mogen blijven. Om 18.00 uur spreekt bondskanselier Angela Merkel het volk toe. Ook Frankrijk gaat mogelijk een soortgelijke situatie in.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

EU: laat grensarbeiders toe

EU-lidstaten moeten vanwege de coronacrisis niet alleen grensarbeiders die in de gezondheidszorg of voedingsindustrie werken in hun land binnenlaten, maar ook grensarbeiders die in andere essentiële sectoren werken. Daarbij gaat het onder meer om de zorg voor kinderen en ouderen, en kernpersoneel van nutsbedrijven en overheidsdiensten. Daarnaast moet het vrij verkeer van belangrijke goederen worden gewaarborgd, vindt de Europese Commissie.

Het dagelijks EU-bestuur heeft maandag richtlijnen aangenomen voor het grensbeheer in de EU nu steeds meer lidstaten hun grenzen sluiten in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen moeten het vrije verkeer van grensarbeiders en van goederen en essentiële diensten waarborgen, aldus EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken). Het is volgens Brussel de enige manier om tekorten te voorkomen bij medische benodigdheden of voedsel. De lidstaten moeten ook zorgen dat vrachtwagens via voorrangsstroken het land in worden geleid.

De commissie waarschuwt dat het belemmeren van het vrije verkeer van goederen tot onrust onder de bevolking kan leiden.