Gedetineerden maken mondkapjes tegen corona

24 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Gevangenisdorp Veenhuizen. Foto: ANP

Gevangenen helpen mee in de strijd tegen corona door mondkapjes te maken. Intussen zijn ze bang dat het virus ook achter de tralies opduikt, zo vertelt een gedetineerde aan Gerlof Leistra.

Een paar dagen geleden kreeg ik op een ochtend een telefoontje uit Norgerhaven, een gevangenis in Drenthe. De Antilliaanse pooier Lindomar ‘Lino’ Plantein (43) vertelde me dat hij zich zorgen maakt over het coranavirus. Hij beweerde dat de gevangenis in Dordrecht was besmet en dat daarom gedetineerden uit die instelling waren overgeplaatst. ‘Op de afdeling naast die van mij zijn vijf jongens uit Dordrecht gekomen zonder dat ze zijn getest. We komen elkaar tegen bij het luchten en in de arbeidszaal. De spanningen lopen hier snel op.’

Gevangenisziekenhuis

Woordvoerder Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen ontkent dat de inrichting in Dordrecht is besmet. De avond daarvoor was wel een gedetineerde in het gevangenisziekenhuis van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden positief getest en meteen geïsoleerd.

Voor de zekerheid belde Petit vandaag nog even. ‘Er zijn inmiddels wel meer verdachte gevallen. Die worden niet getest, maar uit voorzorg geïsoleerd.’

Voor gevangenissen geldt in elk geval tot 6 april ook een lockdown. De gedetineerden mogen geen bezoek ontvangen, hooguit van hun advocaat als dat contact niet via een videoverbinding mogelijk is.

Vogelvrij

Volgens Plantein is er in Norgerhaven maar één laptop beschikbaar voor tweehonderd gedetineerden, ‘en er wordt gevochten om de telefoon’. Hij voelt zich vogelvrij. ‘Wie zegt dat de bewaarders de besmetting niet van buiten meenemen?’

Zelf heeft hij last van hooikoorts, maar hij wordt niet getest. Plantein is veroordeeld tot 6,5 jaar cel wegens mishandeling, uitbuiting en het witwassen van het geld van vijf prostituees. Hij moet nog anderhalf jaar zitten. Vorig jaar publiceerde hij zijn memoires onder de titel Het beest. ‘Ik ben rustig geworden, man. Ik wil dat mijn drie kinderen trots op hun vader kunnen zijn.’

Mondkapjes

Een deel van de gedetineerden levert inmiddels een bijdrage aan de strijd tegen het coronavirus. Sinds donderdag 19 maart maken ze op vijf locaties mondkapjes. Dat gebeurt in Sittard, Dordrecht, Ter Apel, Nieuwersluis en Nieuwegein. Werk genoeg.