België weert praktisch alle Nederlanders

20 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Grensovergang Poppel-Baarle. Foto: Wikipedia.

De Belgische politie houdt bij alle grensovergangen grote aantallen Nederlanders tegen. Alleen wie voor werk per se in België moet zijn, wordt nog toegelaten. In de grensstreek hebben veel Belgen ‘panische angsten voor Nederlanders die virussen meebrengen’, zeggen de autoriteiten.

Premier Mark Rutte (VVD) riep vanmiddag op niet naar België te gaan om goedkoper te tanken of voor andere triviale redenen. ‘De grens moet openblijven voor bijvoorbeeld de verpleegster die in Vlaanderen woont en in een Brabants ziekenhuis werkt.’

De premier had vrijdagavond overleg met zijn Belgische tegenhanger. Eerste minister Sophie Wilmès en Rutte spraken elkaar telefonisch over de maatregelen.

Belgische politie voert blokkade in voor ‘niet-essentiële verplaatsingen’

Inmiddels voerde de Belgische politie al een blokkade in. Alle ‘niet-essentiële verplaatsingen’ worden verboden. Mensen met een vakantiewoning in België krijgen geen toegang en moeten rechtsomkeert maken.

Jelte Wiersma schreef vorige maand dit verhaal over België Vlaanderen en Wallonië: De geldautomaat en de bodemloze put

Nieuwszender HLN deed verslag vanaf de grensovergang tussen Lanaken en Maastricht. Agenten stuurden mensen terug die – ondanks de veel strengere maatregelen in België – nog even kippenvoer dachten te kunnen halen of een bouwmarkt wilden bezoeken. Een man op de fiets mocht België niet in, ook niet om de medicijnen te halen die nog in zijn vakantiewoning lagen.

Burgemeester Marino Keuren van Lanaken hekelde in de uitzending het Nederlandse beleid: ‘Italië en Spanje zijn in quarantaine. Frankrijk is in lockdown. Maar Nederland doet alsof er niets aan de hand is. De publieke opinie in de rest van Europa pikt dat niet meer.’