DSW: ‘We raken de controle op zorgfraude kwijt’

23 januari 2020Leestijd: 1 minuut

Nederland heeft de zorgfraude niet meer onder controle. Door gebrekkig toezicht en een veel te soepele toelatingsprocedure is het ‘dweilen met de kraan open’, stelt zorgverzekeraar DSW in een reportage in Elsevier Weekblad. ‘Er moet echt iets veranderen.’

Volgens schattingen gaat het om enkele honderden miljoenen euro’s aan zorggeld dat jaarlijks verdwijnt door fraude. De zorg is een aantrekkelijke sector voor fraudeurs, onder meer doordat het oprichten van een zorginstelling relatief eenvoudig is. Wat ook meespeelt, is dat er veel geld te halen valt – 88 miljard euro per jaar, volgens de begroting van het kabinet – en het toezicht is verdeeld over tal van instanties die niet altijd goed met elkaar kunnen en mogen communiceren.

Zorgverzekeraar DSW: ‘Miljoenen gutsen hier het pand uit’

‘De zorg is voor fraudeurs een heerlijke vijver om in te vissen,’ zegt Raymond Nyns (62), hoofd van de afdeling Bijzonder Onderzoek van zorgverzekeraar DSW. ‘Wij doen hier heel hard ons best om alle fraudegevallen op te sporen, maar we kunnen en mogen lang niet alles tegenhouden. De moed begint ons behoorlijk in de schoenen te zinken. Als we niet voortdurend opletten, gutsen de miljoenen hier gewoon het pand uit.’

Lees hier het hele verhaal over zorgfraude in Elsevier Weekblad.