Oud-ambassadeur, vlieger en schrijver Jan Breman overleden

16 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Jan Breman.

Oud-ambassadeur, vlieger en schrijver Jan Breman is dinsdag 7 januari op 93-jarige leeftijd overleden in Wassenaar. Bij uitgeverij Elsevier verschenen twee boeken van zijn hand, Vliegers zijn liegers en zijn memoires De tuinman van Aden.

Breman was van 1977 tot 1982 Permanent Vertegenwoordiger bij de Raad van Europa in Straatsburg. In 1982 werd hij benoemd tot ambassadeur in Djedda, Saudi-Arabië, en in 1985 tot ambassadeur in Ottawa, Canada, waar hij koningin Beatrix begeleidde bij haar staatsbezoek aan dat land. Zijn eerdere standplaatsen waren Wellington, Wenen, Genève, Lagos en Brussel.

Breman werd op 27 september 1926 geboren in Portofino, Italië. Hij had een Britse moeder en een Nederlandse vader, die agent was bij de Stoomvaart-Maatschappij Nederland in Genua en later consul-generaal in Milaan. Zijn grootvader aan moederskant was de Britse bankier in Genua Fred Yeats Brown. Zijn grootvader aan vaderskant was stadsarchitect van Amsterdam Evert Breman.

Breman was een fervent vlieger

Na de oorlog volgde Breman een opleiding bij de Royal Air Force in Groot-Brittannië om vervolgens te belanden bij de Koninklijke Luchtmacht, waarvoor hij actief was tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. In 2018 vertelde hij hierover zijn verhaal aan Elsevier Weekblad. Na zijn rechtenstudie trad hij als diplomaat in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Breman was een fervent vlieger. Over zijn ervaringen schreef hij in het Engels een bundel verhalen, Flyers are Liars, die in 2010 verscheen bij uitgeverij Elsevier. Die publiceerde ook de vaak herdrukte Nederlandse vertaling, Vliegers zijn liegers. Aerotische verhalen. ‘Het beste boek over vliegen dat ik ooit heb gelezen,’ aldus Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In 2011 verschenen zijn goed ontvangen memoires De tuinman van Aden, die door De Telegraaf als ‘prachtig’ en door de Volkskrant als ‘interessant’ zijn gekenschetst. In zijn boek haalt hij herinneringen op aan een groot aantal persoonlijkheden die een rol hebben gespeeld in zijn leven, onder wie de ministers Joseph Luns en Max van der Stoel.

Breman was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, en Drager van het Verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede met Twee Gespen, en van buitenlandse onderscheidingen.