Verhaal van de Dag

Rutte noemt VVD-kroonprins Dijkhoff ‘niet per se’ opvolger

11 december 2019Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte spreekt zich in Elsevier Weekblad uit over zijn opvolging en ziet in Klaas Dijkhoff ‘niet per se’ een toekomstige VVD-lijsttrekker.

Lees het volledige interview uit het Kerstnummer met Mark Rutte: ‘Nul immigranten is slecht plan’

Rutte zegt in zijn jaarlijkse interview in het Kerstnummer van EW dat hij ‘komende zomer’ beslist of hij al dan niet wil doorgaan als VVD-leider. Hij denkt hierover hardop na en noemt zijn overwegingen. De opvolging houdt hem zeer bezig.

Het is een vaste gewoonte in de VVD dat de fractieleider in de Tweede Kamer als eerste in aanmerking komt indien een nieuwe lijsttrekker moet aantreden. Rutte zelf is daarvan een voorbeeld. Hij was in 2006 staatssecretaris van Onderwijs. Om in dat jaar VVD-lijsttrekker te kunnen worden, legde hij die functie neer en werd hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Rutte: Dijkhoff niet de gedoodverfde nieuwe lijsttrekker

Ook Ruttes voorgangers – Gerrit Zalm in 2003 en Hans Dijkstal in 2002 – werden vanuit het fractievoorzitterschap gelanceerd als VVD-lijsttrekker. Rutte zegt nu in EW dat er geen enkele regel is in zijn partij en dat Dijkhoff dus niet de gedoodverfde lijsttrekker is.

Afgelopen zomer toonde VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in EW aspiraties om VVD-leider en de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden. Rutte zegt nu dat hij dit ‘prima’ zou vinden.

Dijkhoff krijgt al weken zware kritiek wegens een wachtgeldregeling. Omdat hij staatssecretaris en kortstondig minister was, ontvangt hij boven op zijn gewone salaris wachtgeld van circa 40.000 euro per jaar. Ook zou hij enkele duizenden euro’s per jaar reisvergoeding opstrijken, terwijl hij zich in een door de overheid betaalde auto laat vervoeren.

Opmerkelijk dat Rutte spreekt over opvolging, premiers mijden die liever

Rutte spreekt in EW uitvoerig over de opvolgingskwestie. Dit is opmerkelijk, omdat zittende premiers dit thema liever uit de weg gaan. Zeg je in zo’n functie ‘Ik ga weg’, dan ben je feitelijk al weg.

Toenmalig premier Ruud Lubbers (CDA) wees in 1989, ook in het Kerstnummer van Elsevier Weekblad, Elco Brinkman aan als zijn opvolger. Daarmee werd Brinkman kwetsbaar: elke fout werd uitvergroot. Bij de eerstvolgende verkiezingen leed het CDA onder Brinkman een smadelijke nederlaag. Sindsdien mijden premiers de opvolgingskwestie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.