Krijgen we na 2022 ratten- en muizenplagen in Nederland?

13 december 2019Leestijd: 3 minuten
Rat. Foto: Marieke Tacken / Unsplash

Het meest gebruikte muizengif wordt in 2023 verboden voor particulieren. Moet u zich nu zorgen maken over een ratten- en muizenplaag?

Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis -en Adviescentrum Dierplagen (KAD), maakt zich zorgen over de ratten- en muizenproblematiek. Hij denkt dat de rattenpopulatie flink gaat groeien als gif met anticoagulantia wordt verboden. Hoewel er geen harde cijfers zijn, hoort Meerburg steeds vaker van plaagdierbeheersers dat ze meer ratten zien. ‘Agrarische bedrijven houden ermee op, waardoor de hoeveelheid aan veevoer afneemt. Dus zullen ratten op zoek gaan naar voedsel en trekken ze naar andere, stedelijke, gebieden.’

🎧 Luister ook naar de podcast: Hoe werken ongediertebestrijders?

Muizengif doodt andere dieren

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) staat 25 soorten muizengif toe. In bijna alle soorten muizengif zitten middelen waaraan niet alleen muizen doodgaan of ziek worden, maar ook andere dieren zoals roofvogels en honden. Dit komt door het eten van een vergiftigde muis of rat. Daarnaast worden ratten en muizen resistent tegen het gif. Daarom verbiedt het CTGB per 2023, binnen- en buitenshuis, anticoagulantia – een gif dat zorgt voor de verstoring van de bloedstolling.

Dan blijven er vier soorten muizengif met alfachloralose – een gif dat het zenuwstelsel verstoort – over voor de particulier. ‘Alfachloralose brengt bij goed gebruik geen schade toe aan andere dieren. Alfachloralose is zodanig getest en effectief gebleken dat het binnenshuis is toegestaan,’ zegt Hans van Boven, woordvoerder van het CTGB. Gecertificeerde plaagdierbeheersers mogen het verboden gif wel blijven gebruiken, als ze geen andere mogelijkheden hebben.

Muizengif heeft dezelfde werking als rattengif, maar wordt in kleinere hoeveelheden aangeboden. Het gebruik van rattengif werd 25 jaar geleden binnen- en buitenshuis al verboden voor particulieren, maar het gif is nog wel online te koop.

‘Preventie en voorlichting kunnen een plaag voorkomen’

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat er voldoende alternatieven zijn voor de bestrijding van ratten en muizen, zoals vallen en klemmen. ‘Preventie en voorlichting kunnen helpen bij het voorkomen van een plaag,’ zegt Joris Drost, persvoorlichter van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het verbod op muizengif houdt ook de producenten bezig. Zij zullen met nieuwe oplossingen moeten komen. KB Home Defense, een leverancier van producten waarmee muizen worden bestreden, heeft vier producten in zijn assortiment, waaronder twee met anticoagulantia – het middel dat verboden wordt – en twee met alfachloralose. Naast gif verkoopt KB Home Defense ook muizen- en rattenklemmen.

Emiel Koops, marketingmanager bij KB Home Defense, ziet het muizengif dat van de markt verdwijnt, niet als een verlies. ‘Wij willen een veilige oplossing bieden tegen muizen en ratten. Als blijkt dat een product een gevaar vormt, kan het beter uit de handel worden gehaald.’

KB Home Defense is een merk van Pokon Naturado, een bedrijf dat onder meer onderzoek doet naar het ontwikkelen van duurzame middelen en oplossingen voor het bestrijden van muizen met natuurlijke producten. Volgens Koops gaat KB Home Defense zich meer focussen op preventie, vangen en verdrijving via bijvoorbeeld ultrasoon geluid. ‘Maar ook how to do-video’s worden ingezet, zodat een product veilig gebruikt kan worden.’ Eén ding is volgens Koops zeker: ‘Welk product er ook komt, het zal nooit zo effectief blijken als de producten op basis van anticoagulantia. Maar veiligheid gaat boven alles.’