‘Ziekenhuispersoneel zou niet moeten kunnen staken’

20 november 2019Leestijd: 2 minuten
Ziekenhuismedewerkers houden een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde in Den Haag. ANP

Voor het eerst in de geschiedenis leggen woensdag zeker 150.000 medewerkers uit de zorg hun werk neer. Spoedgevallen worden gewoon behandeld, maar vermoedelijk zijn honderden geplande operaties en duizenden afspraken afgezegd.

Ziekenhuismedewerkers zijn boos op werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) omdat die niet over de brug wil komen met een betere cao. Ze eisen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden.

Lees ook het EW-onderzoek Beste Ziekenhuizen 2019

cover Elsevier Weekblad editie 46 2019 Beste Ziekenhuizen

Naar welk ziekenhuis voor de beste zorg?

De staking betekent dat driekwart van de 200.000 zorgmedewerkers het werk in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra bijna volledig neerlegt. Geplande operaties komen te vervallen. Zo heeft het Rijnstate in Arnhem 70 operaties afgezegd voor de stakingsdag.

Spoedeisende-hulpafdelingen, de intensive care, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam doet niet mee aan de staking. Daar gaan alle polikliniekafspraken, geplande opnames en operaties, afspraken voor bloedafname en radiologie, en de zorg op de verpleegafdelingen gewoon door. Ook medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee, omdat zij onder een andere cao vallen.

Centrale bijeenkomst in Utrecht

In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de gebouwen. Daarnaast is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. De actie wordt georganiseerd door de vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU’91.

Voor veel patiënten is de actie ingrijpend. RTL Nieuws noemt een voorbeeld van een vrouw die al een jaar op een ingrijpende buikoperatie wacht, die nu is uitgesteld naar 6 januari. ‘Dit kun je toch niet maken? Cliënten die vol spanning uitkijken naar hun operatie en hopen te worden verlost van hun klachten, gewoon doodleuk vertellen dat het niet doorgaat? Je moet het ze in Den Haag laten voelen.’ Voor de operatie moest ze weken vrij nemen voor herstel.

Een stakingswet bestaat niet in Nederland. Die is ook niet nodig, want in Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao. Enkele beroepsgroepen zijn daarvan uitgezonderd als bijvoorbeeld de nationale veiligheid in het geding is, of de samenleving ernstige, onherstelbare schade kan oplopen. Denk aan brandweer, ambulancepersoneel en militairen.

Wat vindt u? Moet ziekenhuispersoneel kunnen staken? Of zijn de gevolgen hiervan te ingrijpend? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.