Politie drijft Brabantse drugsfamilie verder in het nauw

21 november 2019Leestijd: 3 minuten
Inval politie in woonwagenkamp Lith Foto: ANP

Voor de tweede keer in een week deed de politie een grote inval bij een woonwagenkamp in Noord-Brabant. De inval donderdag is deel van Operatie Alfa, waarvoor honderden medewerkers van justitie en politie onderzoek doen naar Martien R., een kopstuk van een beruchte Brabantse familie. R. wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel en vuurwapenbezit.

De 48-jarige Martien R. werd vorige week opgepakt toen hij op weg was naar een woonwagenkamp in Oss waar de politie een grote inval deed. Dat was het begin van Operatie Alfa. Ook de oudere broer en zoon van R. zijn opgepakt. De operatie richt zich op de criminele familie van R., die volgens de politie een prominente rol speelt in de drugshandel.

R. werd eerder vrijgesproken

R. werd afgelopen winter genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de moordpoging op Bianca van der H. Op haar werd in vier jaar tijd vijf keer een aanslag gepleegd. Opvallend is dat Van der H. een relatie had met R. en dat zij de weduwe is van Hans van Geenen, die in 2008 omkwam bij een schietpartij. R. werd aanvankelijk voor die schietpartij veroordeeld, maar later vrijgesproken.

Justitie hoopt nu wel genoeg bewijs te hebben tegen R. en zijn familie om hen langdurig vast te zetten. Bij de actie vorige week werden honderden kilo’s harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Ook werden er kalasjnikovs gevonden. Bij de inval donderdag in Lith zijn ook explosieven aangetroffen. Daarvoor is de Explosieve Opruimingsdienst aanwezig in het kamp.

Toename dumpen van drugsafval

Volgens het AD is R. de ‘koning van de Brabantse onderwereld’. Hij werd geboren op een woonwagenkamp in Oss. Aanvankelijk begon de familie van R. met lichtere criminaliteit (inbraken, ramkraken), maar later stapte ze over op drugs, waaraan meer te verdienen valt. R. zou nu leidinggeven aan het imperium van de familie en is volgens de krant een van the most wanted-criminelen van Brabant.

In Noord-Brabant is drugscriminaliteit een groot probleem. Niet alleen families zijn betrokken bij de drugshandel. Die dringt ook door in sociaal zwakkere buurten en leidt tot ondermijning, zo raken de onder- en bovenwereld met elkaar verweven.  Buurtbewoners met geldzorgen stellen hun garage of zolder beschikbaar voor een wietplantage of drugslab en helpen zo de zware criminelen.

De gevolgen van de drugscriminaliteit worden steeds merkbaarder. Zo bleek uit cijfers die het AD opvroeg bij de politie dat het aantal keren dat drugsafval in Nederland wordt gedumpt in twee jaar tijd met 42 procent is gestegen. De meeste drugs zijn vorig jaar in Brabant gedumpt, liefst 109 keer.

Extra geld voor aanpak

Het kabinet-Rutte III stelde vorig jaar eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van ondermijning.  Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) noemde het recent nog een topprioriteit.

Toch is er ook felle kritiek op het kabinetsbeleid. Bestuurskundige Pieter Tops noemde in Elsevier Weekblad de 100 miljoen euro die ervoor is vrijgemaakt, een ‘afkoopsom’. Tops is co-auteur van een rapport over de omvang van de drugscriminaliteit in Nederland getiteld ‘Waar een klein land groot in kan zijn’. Volgens Tops moet het fonds dat wordt ingezet tegen ondermijning, continu worden bijgevuld.