🎧 Brexit Premium Corner

Parijs wil een nieuwe relatie met Nederland

07 november 2019Leestijd: 4 minuten

De Fransen willen een nieuwe relatie met Nederland, een zoals ze die al jaren hebben met Duitsland. Wat zit daarachter?

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie verandert het Europese onderhandelingscircus. Daarover bestaat aan het Binnenhof geen twijfel. ‘De liberale benadering van markten en waarden verdwijnt. Centralistisch Europa wordt dominanter. Het geluid dat de staat een sterke rol moet spelen, wordt sterker,’ zegt een diplomaat.

Frankrijk is onder president Macron diplomatiek actiever dan ooit

Na het vertrek van de Britten uit de EU zou Nederland ‘nummer drie’ zijn: Het sprookje van fijn meestampen

Dat Nederland met het Britse vertrek zijn liberale partner in Europa verliest, klinkt al bijna als een geluid uit het verleden. Dat komt door de lange opmaat naar de Brexit. In het diplomatieke verkeer is het smeden van nieuwe bondjes al jaren aan de gang. Frankrijk is onder president Emmanuel Macron diplomatiek actiever dan ooit. Er zou worden gewerkt aan een staatsbezoek van Macron aan Nederland. Zo’n staatsbezoek was er voor het laatst in 2000.

Het opmerkelijkste geluid over de veranderende relaties vernam Elsevier Weekblad rechtstreeks uit het Elysée, ­namelijk dat Frankrijk met Nederland net zo’n relatie wil als het heeft met Duitsland. Met, aldus de bron, de ruimte voor onenigheid, zoals dat ook kan tussen Duitsland en Frankrijk.

Luister ook naar de podcast:

In een Europa waarin de dominantie van de Frans-Duitse as onbetwist is, klinkt dit vleiend voor het kleine Nederland. Is het een flirt van Parijs om een traditionele tegenpool te verleiden voortaan ontvankelijker te zijn voor Franse ideeën? En werkt dat? Zwicht premier Mark Rutte (VVD) de komende jaren voor de voorstellen van Macron tot vergaande Europese integratie?

‘Rutte is veel te nuchter om zich te laten opvrijen’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.