Boeren bezetten binnenstad Den Haag: tractoren bij Binnenhof (video)

16 oktober 2019Leestijd: 7 minuten
Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. - ANP

Boze boeren in Den Haag hebben het Malieveld verlaten en proberen naar het Binnenhof te gaan. De situatie is uiterst grimmig; volgens ooggetuigen steken zij vuurwerk af en blokkeren ze tramlijnen bij het Centraal Station. In de stad zijn veel voertuigen van defensie en de ME aanwezig. De politie heeft de zaak nauwelijks in de hand.

EW-redacteuren Leanne Sneep en Victor Pak zijn de hele dag bij het boerenprotest aanwezig en leveren om 18.00 uur een uitgebreide reportage vanuit Den Haag.

 

De boeren protesteren woensdag opnieuw massaal tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. In de ochtend demonstreerden ze bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat verantwoordelijk is voor de meetmethoden die worden gebruikt voor het stikstofonderzoek. Daarna gingen zij in een grote stoet naar Den Haag.

Bij het Binnenhof in Den Haag zijn op verschillende plekken demonstrerende boeren met hun tractoren verschenen. De politie heeft het Binnenhof afgesloten voor publiek. Er zijn veel agenten op de been.

Bij het Centraal Station dreigt de situatie uit de hand te lopen. De boeren scanderen luid leuzen als ‘Boeruh! Boeruh!’ en ‘Rutte, rot op!’. Ook naar de politie worden verwensingen gemaakt. De aanwezige ME kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen. Door de actie is het Koningin Julianaplein volledig geblokkeerd. In het tumult is zelfs geprobeerd een band van een politieauto leeg te laten lopen.

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer, zegt een woordvoerder van ov-bedrijf HTM.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De demonstranten hadden vooraf afgesproken met de gemeente dat ze hun manifestatie zouden houden op de Koekamp, naast het Malieveld. Maar al snel verplaatsten zij zich naar andere delen van de stad en blokkeerden die met tractoren. Bijvoorbeeld ter hoogte van de Gravenstraat, waar een tiental tractoren staat opgesteld tussen de winkels.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vrachtwagens van defensie staan in het centrum van Den Haag om eventueel tractoren of demonstrerende boeren tegen te houden. Zo staan er bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt, een paar dwars op de weg, net als bij het ministerie van Defensie, iets verderop. Ook op het Spui wordt de toegang naar het Binnenhof met grote vrachtauto’s geblokkeerd. Het centrum is sinds 12.00 uur afgesloten voor alle voetgangers. De gemeente had vooraf al gezegd dat demonstraties op het Binnenhof nooit zijn toegestaan.

De onrust begon toen een aantal boeren rond 11.00 uur tegen de afspraken in langs de politieblokkade het Malieveld op reed. De politie greep niet in. Ook via de A12 reden boeren het Malieveld op.

Iets voor 12.00 uur stond het Malieveld vol met tractoren. De politie besloot daarop ook een afgesloten deel van het Malieveld open te stellen. Dat was afgezet voor een circus. De gemeente Den Haag liet in een update weten dat van tevoren was voorzien dat trekkers toch het Malieveld zouden opgaan.

Gevaarlijke situatie A12

Bij de A12 ontstond eerder op de dag een gevaarlijke situatie. Rijkswaterstaat sloot op verzoek van de politie de A12 bij Nootdorp af, maar boeren negeerden massaal de rode kuizen boven de weg. De veiligheid van agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat kwam hierdoor volgens de politie in het geding. ‘Het was voor ons niet veilig genoeg om daar te blijven staan,’ zei een woordvoerder van de politie. ‘Als ze gewoon doorrijden, blijf je niet staan. We hebben in de binnenstad niet voor niets materieel van defensie staan.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premier Mark Rutte (VVD) heeft gereageerd op de boeren die de wet overtreden tijdens de protesten. ‘Demonstreren mag, maar hou je aan de regels van de autoriteiten. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en geldt het strafrecht,’ zei de premier tegen RTL Nieuws.

De interim-burgemeester van Den Haag Johan Remkes roept in een statement de boeren op om zich aan de aanwijzingen van de politie te houden en vooraf gemaakte afspraken te respecteren. ‘Dat is gevaarlijk en onacceptabel voor inwoners en winkelend publiek,’ laat de burgemeester weten in een verklaring.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

ChristenUnie-minister Carola Schouten van Landbouw zegt dat ‘boeren eerder hebben laten zien dat ze hun zorgen op een waardige manier duidelijk kunnen maken. Laat dat vandaag weer zo zijn en volg de aanwijzingen van de autoriteiten op,’ laat ze weten.

Veel boeren dragen een omgekeerde vlag bij zich. Een omgekeerde vlag symboliseert een situatie van nood of verzet.

De boeren proberen ook via het strand naar de stad te rijden. Agenten vangen de boeren op vanaf het Zwarte Pad. Ze worden daarna begeleid naar pendelbussen die de demonstranten naar de Koekamp naast het Malieveld te brengen.

Een agent gewond

De files liepen ’s morgens op tot 450 km rond 7.45 uur. Rond 09.30 uur was dat afgenomen tot zo’n 170 kilometer, met de grootste problemen rond Utrecht.

Een motoragent raakte gewond toen hij werd geraakt door een tractor op de A7 bij het Noord-Hollandse Middenmeer. Dat gebeurde toen de bestuurder van de tractor een bocht wilde nemen. De motoragent moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hoe ernstig de agent gewond is, is onbekend. Volgens de politie lijkt er geen opzet in het spel.

Minister Schouten licht na de ministerraad het stikstofbesluit van het kabinet toe

Lees ook de column van Simon Rozendaal: Waarom u trots mag zijn op onze groene boeren

Protest De Bilt rustig

Naar schatting 3.000 boeren verzamelden zich met hun tractor in De Bilt. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt waren er 1.500 tractoren aangemeld, maar kwamen er veel meer boeren op het protest af. Zij verzamelden zich op het terrein van een honkbalvereniging.

Directeur-generaal Hans Brug sprak de boeren toe en zei dat het RIVM bij de stikstofberekeningen zo ‘zorgvuldig en robuust mogelijk’ gebruikmaakt van de gegevens die het verzamelt.

‘U geeft mij mee dat u twijfels heeft over de cijfers van het RIVM. Volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit,’ zei Brug. ‘Dat zeggen ook deskundigen in het buitenland over ons. We laten ons ieder jaar door buitenlandse experts beoordelen daarin. En eens in de paar jaar met een echte diepte-evaluatie. Dat gaat binnenkort weer gebeuren. De kritiek die ik vandaag en eerder deze week heb gehoord, zullen daar vanzelfsprekend in worden meegenomen. Dat is wat ik jullie zou willen zeggen vandaag.’

Enkele boeren schreeuwden ‘niet waar’ tijdens het verhaal van de RIVM-baas.

Brug vertrok onder politiebegeleiding en begeleid met luid gejoel van de boeren bij het protest in De Bilt. Boeren wilden graag dat hij nog even op het podium kwam, maar dat weigerde hij. Vermoedelijk kwam hierbij een telefoongesprek met minister Carola Schouten aan te pas.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het protest verliep verder gemoedelijk. Zowel een woordvoerder van de gemeente als van de politie zegt dat zich geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een aantal boeren heeft wel per auto geprobeerd het gebouw van het RIVM in Bilthoven te bereiken, terwijl is afgesproken dat op het sportterrein actie zou worden gevoerd. Die boeren zijn teruggestuurd, meldde een politiewoordvoerder. Zij hebben daaraan zonder problemen gehoor gegeven. Ook bleken toch wat tractoren in de buurt van het instituut te rijden. Volgens de gemeentewoordvoerder probeerden een paar boeren ‘binnendoor te gaan’. ‘Maar zij hebben hun weg daar niet kunnen vervolgen. Ze zijn niet bij het RIVM terechtgekomen en zijn de goede kant op geleid.’ Bij het RIVM staan extra politiemensen, aldus de politiewoordvoerder.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Politici spreken steun uit voor boeren

PVV-leider Geert Wilders sprak op Twitter zijn steun uit voor de boeren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

FVD-leider Thierry Baudet reed mee op een tractor.

In Groningen rijden honderden boeren een rondje op de ring uit solidariteit met de boeren in Den Haag. Volgens boer Klaas Wolters, een van de initiatiefnemers van de actie, rijden driehonderd tot vierhonderd tractors over de ringweg. ‘De opkomst is hoger dan verwacht,’ zegt hij. De tractors rijden op één rijbaan. De politie begeleidt het protest.