Elsevier Weekblad kiest het Mooiste dorp van Nederland

01 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Niehove. De plek wordt al 2.200 jaar onafgebroken bewoond. Foto: Reyer Boxem

In veel landen bestaan competities waarbij, soms zelfs in groots opgezette tv-shows, het mooiste dorp van het jaar wordt gekozen. Zoiets bestond nog niet in Nederland, terwijl ook hier vele prachtige plaatsen en plaatsjes zijn. Reden genoeg voor Elsevier Weekblad om op zoek te gaan naar het mooiste dorp van Nederland. Met als winnaar: Niehove in Groningen.

Het authentieke karakter van het dorp, dat 269 inwoners heeft, is volgens de redactie en een panel deskundigen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook de ligging op een wierde in een fraai landschap maakt Niehove volgens de jury tot een dorp van grote schoonheid.

 

Tegelijk met de uitverkiezing van Niehove schenkt Elsevier Weekblad aandacht aan de mooiste dorpen uit de andere elf provincies. Met de verkiezing brengt de redactie een ode aan de vele Nederlandse plaatsen en plaatsjes die de tand des tijds doorstonden en die ondanks alles hun dorpse karakter wisten te behouden.

De inwoners wisten al lang hoe bijzonder hun dorp is, maar nu Elsevier Weekblad het Groningse Niehove koos tot mooiste van Nederland, mag dat gevierd. Een avond vol trots, herinneringen – en een klein beetje vrees voor ‘Giethoornse toestanden’ >>

 

 

Kent u nog mooiere dorpen dan de dorpen die Elsevier Weekblad selecteerde? Aanvullingen en suggesties kunt u sturen naar:
mooi­[email protected].