Uit de lucht: de grootste zonneparken van het land

19 augustus 2019Leestijd: 1 minuut
Mischa Keijser

Zonneparken vullen in hoog tempo het Nederlandse landschap, vooral buiten de randstad. In 2017 waren er nog maar 22 zogeheten ‘veldopstellingen’ van zonnepanelen, in 2018 waren dat er al 65. Halverwege dit jaar, in mei, stond de teller alweer op een kleine 120.

En dat zijn dan alleen nog maar de gerealiseerde – honderden, vaak enorm grote zonneparken zijn in aanbouw of staand gepland. Vooral in het noorden van Nederland, met daarbinnen weer Groningen als dé zonneparkprovincie.

Lees hier het volledige coververhaal van deze week: Hoe de zon ruimte vreet

Elsevier Weekblad vroeg landschapsfotograaf Mischa Keijser om met zijn drone het hele land door te reizen, om in elke provincie het grootste zonnepark vanuit de lucht te fotograferen. Vanuit de lucht namelijk, zie je pas echt hoeveel ruimte ze in beslag nemen. En de huidige bouwwoede is nog maar het begin. Onder meer in Groningen zijn vele zonneparken in ontwikkeling die alweer veel groter zijn dan de grootste van nu.

Speciaal voor de site van Elsevier Weekblad heeft Mischa Keijser ook een aantal zonneparken vanuit zijn drone gefilmd. Bepaald een indrukwekkend gezicht. In een interview in Elsevier Weekblad legt hij uit hoe hij te werk gaat en wat hij als landschapsfotograaf van zonneparken vindt.