Nederlandse topatleet opgepakt om drugshandel op Hongaars festival

12 augustus 2019Leestijd: 4 minuten
De twee verdachten. Foto: MAGYAR TELEVIZIO

Op het muziekfestival Sziget in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, zijn twee Nederlanders opgepakt die worden verdacht van grootschalige handel in drugs. Een van hen is de topatleet Roelf B. (21).

B. en de andere man (22) komen beiden uit Stadskanaal. Zij zijn dinsdag 6 augustus al aangehouden en riskeren een levenslange gevangenisstraf, meldt De Telegraaf.

Volgens de Hongaarse nieuwswebsite 444.hu. gaat het om de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het festival met een straatwaarde van omgerekend ruim 15.000 euro. De politie nam onder meer 1 kilo xtc-pillen, 451 voorgedraaide joints en 128 gram marihuana in beslag. De twee waren weken voor het begin van het festival al begonnen met de verkoop van drugs.

Foto: Hongaarse politie

De mannen zouden vanuit tenten de drugs hebben verkocht. Ze hadden een kluis bij zich waar ze het geld in bewaarden. De twee gebruikten zelfs honderden prijslijsten, die ze verspreidden onder de bezoekers. De verkoop liep zo goed dat alert beveiligingspersoneel de niet aflatende stroom bezoekers bij de tenten opmerkte en de jongens staande hield totdat de politie arriveerde.

Sziget wordt elk jaar gehouden op het Óbuda-eiland in Boedapest. Het is een van de grootste muziekfestivals van Europa met een half miljoen bezoekers uit honderd landen. Het festival begon woensdag 7 augustus en duurt tot dinsdag 13 augustus.

Foto: Hongaarse politie

Hongarije kent een streng antidrugsbeleid dat in 2013 werd aangescherpt. Voor het verkopen van drugs kan maximaal acht jaar cel worden opgelegd. Bij bijzonder grote hoeveelheden of andere verzwarende omstandigheden kan een rechter ook twintig jaar cel tot levenslang opleggen.

Een verzoek van de advocaten om de Nederlanders op borgtocht vrij te laten, is afgewezen. De rechter wil eerst meer resultaten van het lopende onderzoek ontvangen. De twee zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter.

Artikel gaat verder onder de video:

Wie is Roelf B.?

Roelf B. is een 21-jarige sprinter uit het Groningse Stadskanaal. In 2017 maakte hij deel uit van het Nederlandse estafetteteam met onder anderen Churandy Martina. Dat team kwam op het EK Landenteams in het Franse Lille uit op de 4 x 100 meter.

B. zou in eerste instantie reserve zijn. In Lille kwam hij uiteindelijk toch als slotloper van de estafette in actie, omdat sprinter Solomon Bockarie ziek werd.

Afgelopen maand liep B. dezelfde discipline op het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle. En eind juli werd hij nog zevende op de 100 meter sprint tijdens het NK Atletiek in Den Haag.

Nog een bekende Nederlander opgepakt

Actrice Imanuelle Grives (34) werd 21 juli opgepakt bij het Belgische Festival Tomorrowland omdat ze in bezit was van een grote hoeveelheid drugs. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie had Grives 100 XTC-pillen, 20 gram cocaïne en ook nog flink wat ketamine en MDMA op zak. In haar Airbnb-appartement werden nog veel meer drugs gevonden. Volgens haar advocaat was Grives zich aan het voorbereiden op een rol in de film Suriname. De Belgische justitie ziet in het verweer van Grives geen reden voor strafvermindering. In afwachting van haar proces zit Grives  in voorarrest in een Antwerpse gevangenis.

B. trainde in 2018 vier maanden fulltime op Papendal bij de sprintselectie van talentcoach Rogier Ummels. Daar ontdekte hij dat hij nog een lange weg te gaan had naar de absolute top en besloot te stoppen. Sindsdien traint hij voor zichzelf.

Woensdag deed de moeder van B. een oproep op Facebook waarin ze vraagt of ze in contact kan komen ‘met mensen die familie hebben wonen in Hongarije en of daar zelf wonen’. De reden voor de oproep staat er niet bij.

Voor de tweede keer estafetteloper aangehouden

De zaak van B. is opvallend omdat hij een aantal gelijkenissen vertoont met de zaak van atleet Madiea G. (26). Zij werd in juni aangehouden toen ze met 50 kilo drugs de Duitse grens probeerde over te steken bij Arnhem. Ze zei dat ze op weg was naar een training, maar dat geloofde de politie niet.

In de achterbak van de auto werd 43 kilo xtc en 13 kilo methamfetamine (crystal meth) aangetroffen. In het dashboardkastje vonden agenten 12.000 euro.

G. zei dat alleen het bedrag van 360 euro dat in haar kleren werd gevonden van haar is. Haar Nederlandse advocaat Brian de Pree liet in een eerdere reactie weten dat het er niet op lijkt dat G. in de val is gelokt.

Het is nog onbekend wanneer de Nederlandse van Pakistaanse komaf voor de rechter moet verschijnen. G. wordt vervolgd voor drugssmokkel.

G. maakte in 2016 deel uit van de atletiekploeg die deelnam aan de Olympische Spelen. De nationaal indoorkampioen op de 400 meter had zich met de Nederlandse estafetteploeg voor het WK op de 4 x 400 meter geplaatst.

Door haar zaak maakt G. inmiddels geen deel meer uit van dat estafetteteam.