Ankie Broekers-Knol volgt staatssecretaris Harbers op

05 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Ankie Broekers-Knol. Foto: ANP.

VVD’er Ankie Broekers-Knol (72) is de opvolger van de opgestapte Mark Harbers als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van ‘ingewijden’ aan het Binnenhof. 

Broekers-Knol nam dinsdag afscheid als voorzitter van de Eerste Kamer, waar ze sinds 2013 actief was. ‘We’ll meet again,’ zei ze aan het einde van haar afscheidstoespraak, zinspelend op een snelle terugkeer in politiek Den Haag. Voorafgaand aan haar afscheid kreeg ze uit handen van premier Mark Rutte (VVD) de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

VVD’ers Opstelten, Teeven, Van der Steur en Harbers sneuvelden al

Het is een verrassende keuze van de VVD, de partij die de afgelopen jaren de ene na de andere bewindspersoon zag sneuvelen op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het begon met minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (maart 2015), minister Ard van der Steur (januari 2017) en, twee weken terug, staatssecretaris Mark Harbers. Hij trad af nadat onder zijn leiding ambtenaren zware delicten hadden ondergebracht in de categorie ‘overig’ in een lijstje van de top-10 misdrijven door asielzoekers.

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen terug: Voor de hoofdpijn-vacature zoekt VVD buiten de top-10

Broekers-Knol staat te boek als een eigengereid politicus, die niet bang is tegen de lijn van de VVD-fractie in te gaan. Zo stemde ze vorig jaar als enige van haar fractie tegen het voorstel van D66 om de benoeming van burgemeesters uit de grondwet te halen. Broekers-Knol zag het opstapje naar de gekozen burgemeester niet zitten.

En in de Telegraaf zei Broekers-Knol dat niet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, maar ex-minister Edith Schippers de beste kandidaat is om Rutte op te volgen als partijleider.

Ook noemde ze de door VVD-coryfee Ed Nijpels voorgezeten ‘klimaattafels’ in gesprek met Trouw ‘in strijd met ons democratisch bestel’. Tegen de krant zei ze ook dat ze het wel ziet zitten om ooit nog eens premier te worden: ‘Minister-president, waarom niet? Ik heb nog energie genoeg.’

Curriculum Vitae Ankie Broekers-Knol

 

23 november 1946 geboren te Leiden

Woont in Overveen, gehuwd, twee dochters

 

1965 – 1970 Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden

1971 – 2012 wetenschappelijk medewerker en universitair docent aan de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit Leiden

1988 – 1992 deel van faculteitsbestuur Rijksuniversiteit Leiden

1992 – 2012 directeur Moot Court, een oefenrechtbank voor studenten van de Leidse rechtenfaculteit

1986 – 1997 namens de VVD gekozen in de gemeenteraad van Bloemendaal

2001 Lid Eerste Kamer. Hield zich onder meer bezig met justitie en Europese zaken, was voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie

2013 – 2019 Eerste Kamervoorzitter