‘Alleen gespecialiseerde werknemers toelaten en voor bepaalde tijd’

14 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: VidiPhoto/ANP

Het aantal Polen, Bulgaren en Roemenen dat naar Nederland komt om te werken, neemt de komende jaren af. Bedrijven kijken daarom al naar het werven van mensen uit de Filipijnen, Oekraïne of de Westelijke Balkan. Een goed idee?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

F. Geurts van Kessel

We hebben nog genoeg (chronisch) werklozen die eerst maar eens aan de gang mogen vóórdat we naar Azië gaan kijken voor meer werkvolk. Fatsoenlijk betalen wil ook wel eens helpen, vooral in die sectoren waar nu zelfs de Roemenen weglopen omdat ze inmiddels thuis meer kunnen verdienen. Het verschil tussen (minimum)loon en uitkering moet véél groter worden, zodat het voor mensen met een uitkering ook de moeite waard wordt om uit die bank te komen. Dus, forse lastenverlaging en al die toeslagen (= nutteloos geld rondpompen) weg. Er komen dan ook een berg ambtenaren op de arbeidsmarkt (die nu bezig zijn met nutteloos geld rondpompen), zo vang je twee vliegen in één klap!

Ton Neleman

Er zijn genoeg mensen in Nederland die kunnen werken. Echte tekorten oplossen door innovatie en automatisering.

N. van der Kraan

Onzin! Laat eerst maar alle nieuwkomers die elke maand hun hand ophouden, geen taal willen leren aan de bak gaan. Genoeg mensen. Niks geen nieuwe arbeidsmigranten. Als de werkgevers meer betalen en betere arbeidsomstandigheden bieden, zijn er genoeg mensen die het werk willen doen. Dan de tomaat of bloem of plant maar iets duurder.

Bas Minderhoud

Stoppen met uitkeringen. Je zal zien dat er dan plotseling een daling is van werklozen.

Markus Haneveld

Wat weinig mensen zich realiseren is dat Nederland de werkloze mensen in Spanje, Italië, Griekenland, Roemenië etc. ook mee financiert, via onze bijdrage aan de EU. Ook betalen wij mee aan de veel vroeger ingaande AOW in die landen.

Hans van der Meer

Lijkt toch simpel. In Nederland meer dan een miljoen mensen in de WW en bijstand. Zou het misschien een idee zijn deze mensen, voor zover ze daar lichamelijk toe in staat zijn, aan het werk te zetten.

Jaap Schuitemaker

Geen goed idee. Eerst 60+ en werkloze eigen Nederlanders inschakelen, desnoods eventueel met goede omscholing.

Alleen als bewezen is dat er een tekort is aan een bepaald specialisme, dan toelaten volgens Zwitserse model: onder contract met tijdsduur en als die verlopen is, weer terug naar eigen land.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.