‘Verplaats agressieve asielzoeker naar versoberde opvang…’

27 februari 2019Leestijd: 2 minuten
AZC Weert -ANP

Personeel van asielzoekerscentra voelt zich dagelijks onveilig door geweld, drugsproblematiek en intimidatie. Dat blijkt uit meer dan zestig klachten die de afgelopen twee weken binnenkwamen bij het meldpunt voor ‘onveilige werksituaties op azc’s’ van vakbond FNV.

Het gaat onder meer om verbale en fysieke agressie, het dreigen met vuurwapens, messen en andere scherpe voorwerpen, doodsbedreigingen, (seksuele) intimidatie, zelfmoordpogingen en drugsoverlast. De meldingen komen uit azc’s in het hele land. ‘Ik ben geen beveiliger, maar ik zou eigenlijk een wapenstok en een kogelvrij vest bij me moeten dragen,’ zegt een anonieme medewerker over de situatie in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Lees ook de zaterdagcolumn van Onno Aerden aan COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker: vertel het héle verhaal

De FNV reageert geschokt en wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) direct ingrijpt op alle locaties om de werksituatie veiliger te maken. De vakbond wil meer medewerkers, meer beveiliging en een onderzoek naar de veiligheid van de gebouwen.

Een tweede anonieme medewerker die zijn verhaal doet in Nieuwsuur vindt dat de groep asielzoekers de opvang in Nederland vervuilt. ‘Deze mensen moet je apart opvangen, en heel sober. Een soort bed-bad-brood. Ze vragen om een heel andere aanpak. Je moet ze bijvoorbeeld geen geld geven. En ze zouden zich elke dag verplicht moeten melden.’

Wat vindt u? Moeten asielzoekers die de fout ingaan naar een versoberde opvang? Of kan er beter worden ingezet op strengere beveiligingsmaatregelen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.