‘Gebedsruimte hoort niet thuis op seculiere universiteit…’

06 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Universiteit Utrecht - ANP

De Universiteit Utrecht wil de diversiteit onder studenten vergroten door een speciaal ramadan-rooster, halal-voedsel in de kantine en een gebedsruimte met gescheiden ingang voor mannen en vrouwen.

Dat meldt De Telegraaf woensdag. In een nieuw rapport heeft een commissie van de universiteit een reeks suggesties van studenten opgenomen om de diversiteit te vergroten en uitsluiting te voorkomen.

Diversiteit is op de ‘witte Universiteit Utrecht’ hard nodig, staat in het document van de Taskforce Diversiteit. Nederlanders zouden vaak niet openstaan voor andere culturen en studentenverenigingen zijn te wit. Een gebedsruimte met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen zou kunnen bijdragen aan meer diversiteit. Onderbouwing voor hoe dit dan werkt, ontbreekt.

‘Een universiteit is een baken van vrijheid, waar alles moet kunnen en alles gedacht moet kunnen worden,’ zei voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke woensdag in een reactie in de actualiteitenrubriek Goedemorgen Nederland. ‘Maar gebedsruimtes met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen, dat lijkt mij terug in de tijd.’

‘De Universiteit Utrecht is een vrij “witte” universiteit en hoewel we dat niet willen uitstralen, doen we dat impliciet wel,’ zegt auteur van het rapport Wieke Eefting. ‘Je wilt dat iedereen gelijke kansen heeft om hier binnen te komen.’ Eefting geeft toe dat het betrekken van de ene groep leerlingen een andere groep weer kan uitsluiten. Zo zouden vooral Marokkaanse studentes hebben geklaagd over de genderneutrale toiletten op de universiteit.

Er is overigens nog geen sprake van dat de voorstellen meteen worden omgezet in beleid.

Wat vindt u? Is het een goede zaak dat universiteiten proberen de diversiteit te vergroten? Of gaat een gebedsruimte in tegen het seculiere principe van de universiteit? Praat mee! De Stelling van Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.