Dit moet u weten over nieuwe rel Oostvaardersplassen

07 december 2018Leestijd: 2 minuten
Edelherten in de Oostvaardersplassen. Foto: ANP.

Twee van de vier boswachters die in de Oostvaardersplassen de taak hebben dieren af te schieten, hebben zich deze zomer laten overplaatsen. Zij staan niet achter het beleid om gezonde dieren af te schieten om de populatie op peil te houden.

Dat bevestigt Staatsbosbeheer vrijdag. De natuurbeheerder zoekt ‘naar een praktische oplossing,’ zegt minister van Natuur Carola Schouten (CU).

Donderdag besliste de rechtbank in Lelystad dat het afschieten van ruim 1.800 edelherten definitief doorgaat. Dat beleid kon vooralsnog niet worden uitgevoerd omdat Stichting De Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Fauna4Life een procedure hadden aangespannen. Volgende week worden de eerste dieren afgeschoten.

Lees deze column van hoofdredacteur Arendo Joustra terug: Tweede Kamer moet stoppen met mal experiment Oostvaardersplassen

Boswachters moesten voorheen alleen zieke dieren afschieten. Het nieuwe beleid gaat twee boswachters te ver. ‘Hun motivatie is: een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen wil ik wel doodschieten, maar een gezond dier niet,’ zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer over het besluit.

Eerder bedreigd

De boswachters zijn eerder ook bedreigd, al heeft de overplaatsing van de de twee volgens Staatsbosbeheer vooral te maken met hun morele bezwaren.

De discussie over de grote grazers in het Oostvaardersplassengebied liep vorig jaar volledig uit de hand. Het idee was de natuur zoveel mogelijk op zijn beloop te laten en alleen bijna stervende dieren uit hun lijden te verlossen. Maar omdat door de strenge winter bijna 3.000 dieren bezweken aan honger en kou klonk een harde roep om het beleid te veranderen.

Lees ook: Hert krijgt te veel ruimte: hoe in toom te houden?

Om overbegrazing tegen te gaan en meer ruimte te laten voor de vogels, besloot de provincie de populatie edelherten kunstmatig te beperken door afschot. Dit is volgens Staatsbosbeheer normaal beleid in natuurgebieden in heel Nederland, waar externe ‘faunabeheerders’ gecontroleerd jagen. In de Oostvaardersplassen wordt dit faunabeheer gedaan door personen uit de eigen gelederen.

Lees dit stuk uit het weekblad terug: Wat drijft de strijders voor de grote grazers?

Alleen de edelherten worden afgeschoten. De 150 boventallige konikpaarden worden gevangen en elders uitgezet. De populatie heckrunderen voldoet al aan de gestelde norm.

Frans Vera, bioloog en natuurbeschermer én geestelijk vader van de Oostvaardersplassen liet donderdag aan de Stentor weten dat hij verbijsterd is over de uitspraak van de rechter. ‘Kennelijk heeft de rechtbank zonder slag of stoot overgenomen wat de provincie heeft gevraagd.’ Vera maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen. ‘Hiermee is een beheerplan als Natura 2000 vogelvrij verklaard. Welke status heeft dat nog? Is nu elk natuurgebied in Europa vogelvrij?’

Wat zou Jac. P. Thijsse van Oostvaardersplassen hebben gevonden? Rob Ramaker geeft antwoord.