Verhaal van de Week Premium Corner

Ziet de VVD de echte ondernemer nog wel staan?

25 oktober 2018Leestijd: 12 minuten

De kwestie rond de dividendtaks is slecht gevallen bij de natuurlijke achterban van de VVD, het midden- en kleinbedrijf. Voor wie is ‘hun’ premier er nou: voor de CEO’s of voor de echte ondernemers? ‘De grote jongens krijgen voorrang.’

De VVD ziet zichzelf als vaste bondgenoot van het bedrijfs­leven. Maar tijdens de maandenlange ellende rond de dividendtaks is er iets tussen partij en achterban geknapt. In het nauw gebracht door de oppositie gaf premier Mark Rutte (VVD) argumenten voor de omstreden maatregel, maar zijn cruciale punt was: als we Unilever, Shell en andere multinationals hier kunnen houden, dan profiteren kleine bedrijven daarvan. Uitgerekend die belofte kreeg Rutte niet over het voetlicht.

Dit is het coververhaal van de nieuwe Elsevier Weekblad, die nu in de winkel ligt

Elsevier Weekblad cover editie nr 43 2018

Hij probeerde het wel en verwees naar een Rotterdamse taxichauffeur. Helaas had hij die niet zelf gesproken. Rutte citeerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), die op de radio had verteld dat een taxichauffeur hem had verzekerd dat Shell gunstig was voor de omzet. Daarop toog een tv-ploeg naar Rotterdam om taxichauffeurs over de kwestie te interviewen. Zij bevestigden: veel ritten naar het Shell-kantoor. In debatten citeerde Rutte naderhand weer het tv-programma.

Dit is politiek in het jaar 2018 en het is weinig overtuigend. Als de leider van een ‘ondernemerspartij’ via een PvdA-burgemeester en twee omroepen zijn punt moet maken, wekt dat argwaan. Zeker als het om groot geld gaat: 1,9 miljard euro belastingverlaging per jaar ten behoeve van Britse en Amerikaanse aandeelhouders. Rutte had simpelweg te weinig eigen ondernemers in de aanbieding.

Dividendsoap draaide om prestige Rutte

De oppositie dreef de spot met de ‘ruttiaanse rookgordijnen’. Zo begrepen veel ondernemers dat ook. Veel kleine bedrijven waren de crisis nog maar nauwelijks te ­boven. Ze rekenden nu op de door de VVD beloofde lastenverlichting. Maar in de dividendsoap draaide alles om Rutte en zijn prestige. Toen het plan ook nog eens een 0,5 miljard duurder uitpakte, moest het kleinbedrijf dat bedrag opbrengen. De verontwaardiging daarover begrijpt Hans Biesheuvel (53) van Ondernemend Nederland nog steeds goed. ‘Dat soort achterbakse dingen past niet bij een ondernemerspartij.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.