1938-2018 Premium Corner

In memoriam: Wim Kok, de bescheiden staatsman

20 oktober 2018Leestijd: 9 minuten

Ondanks zijn FNV-verleden was sociaal-democraat Wim Kok nooit een rode rakker, eerder was hij iemand die voortdurend bezig was het kapitalisme bij te schaven. Wat Kok zocht, was de Derde Weg.

Wim Kok, die zaterdag op 80-jarige overleed, was de PvdA-leider in wie verliezers van de modernisering zich nog lange tijd konden herkennen. Hij bezat een Hollandse nuchterheid en een oprechte bescheidenheid. Zelfs als minister-president vond hij het prettig zichzelf te relativeren.

Natuurlijk kon hij narrig overkomen en in vergaderingen ongeduldig met zijn vingers op tafel trommelen als iemand iets bleef beweren wat hem niet zinde. Hij werd geleefd door zijn drukke agenda. Op zaterdag 5 december 1998 zaten we op hem te wachten in het Catshuis. De minister-president was net terug uit Zuid-Amerika en had ’s ochtends een vergadering in Luxemburg. In de late namiddag arriveerde hij eindelijk. Hij leek overwerkt, was verkouden en keek zuur.

Natuurlijk, sikkeneurig zijn is het privilege van iedere premier, omdat je in dat ambt nu eenmaal tegenstanders moet intimideren. Maar als begin van een interview voor het kerstnummer van Elsevier Weekblad was het niet ideaal. Een bediende serveerde koffie en zette een gezellig schaaltje met speculaasbrokken op tafel. Het was per slot Sinterklaasavond. Kok bleef strak voor zich uitkijken en knikte gehaast. Alsof hij zeggen wilde: ‘Begin maar, dan ben ik er snel vanaf!’
In een poging hem te ontdooien, zeiden we zo schuchter mogelijk: ‘Vanwege Sinterklaas hebben we onze vragen op rijm gezet.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.