Premium Lock Veroordeling in zaak-Nicky Verstappen vergt meer dan DNA-hit

28 augustus 2018Leestijd: 11 minuten
Ouders en zusje van Nicky Verstappen tijdens de persconferentie

Het verhoor van de in Spanje opgepakte verdachte van de dood in 1998 van Nicky Verstappen wordt cruciaal. Zonder een bekentenis zal de ware toedracht altijd een mysterie blijven.

De klopjacht met behulp van burgers en media op de verdachte van de dood in 1998 van de elfjarige Nicky Verstappen leek een wanhoopspoging, maar heeft verrassend snel resultaat gehad. Een veroordeling zit er echter niet in, als de 55-jarige verdachte Jos Brech, zondag aangehouden in Spanje, niet bekent.

Brech kwam als verdachte in beeld na een DNA-match, maar zo’n match is slechts het begin van een onderzoek. Voor de speurneuzen in witte jassen van het Nederlands Forensisch Instituut is dat een ijzeren wet. Een volledige overeenkomst tussen twee DNA-profielen is niet genoeg voor een veroordeling: er kan een andere verklaring zijn voor de aanwezigheid van DNA.

Dat politie en justitie op woensdag 22 augustus spraken van een doorbraak in het onderzoek is begrijpelijk. Op een persconferentie werden naam en foto van Brech publiek gemaakt. Zijn DNA komt overeen met ‘verdachte sporen’ op Nicky’s kleren. Het gaat niet om sperma, maar om greepsporen. Hoofdofficier van justitie Jan Eland: ‘We zijn een stuk dichter bij de waarheid. De verdachte sporen die we hebben, liegen niet, maar vertellen niet het hele verhaal.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw