Premium Lock Wopke Hoekstra: energieke rentmeester

10 juli 2018Leestijd: 10 minuten
ART_28_wopke_hoekstra_143062_IMG_NEDWopkePHfin11

Hij lijkt soms te aardig voor de politiek, maar hij is een strenge ­minister van Financiën. Politiek redacteur Carla Joosten en fotograaf Peter Hilz verkeerden twee maanden in het gevolg van Wopke Hoekstra.

4 juni Onmin met de Duitsers

 

Hij steekt zijn hand uit en zegt: ‘Hey, hoe gaat het? Goed je te zien.’ De karakteristieke groet van CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra (42).

Boomlang, slank, rechtop, meestal naar beneden kijkend, zoals bij het treffen met zijn Duitse collega van Financiën Olaf Scholz, die net als de meeste gesprekspartners kleiner is dan de minister.

Het tweetal spreekt maandag 4 juni met premier Mark Rutte (VVD). Later die avond dineren ze getweeën in het Johan de Witt­huis, waar Hoekstra bij het aperitief behendig voorkomt dat de fotograaf van Elsevier Weekblad zijn glas in beeld krijgt.

De ministers van Financiën spreken over de Europese Unie en de euro. De Duitse ­sociaal-democraat benadrukt: er komt een aparte begroting voor de eurozone. Dat staat nu eenmaal in het Duitse Regeerakkoord. Nederlanders, wen er maar aan. Zo zegt hij het niet, maar daar komt het op neer. Hoekstra reageert: ‘We weten niet voor welk probleem dit een oplossing is.’

Ook over de meerjarenbegroting van de Europese Unie zijn ze het oneens. Duitsland vindt dat die omhoog moet. Nederland vindt juist dat die omlaag moet. De Britten vertrekken immers uit de Unie, wat 15 procent inkomsten scheelt.

Streng op het Binnenhof, streng in Europa

Scholz sust de onmin: ‘De onderhandelingen moeten nog beginnen.’ Hoekstra raakt evenmin opgewonden. Hij noemt zichzelf ‘streng op het Binnenhof, streng in Europa’ en is druk bezig om de Europese partners van zijn gelijk te overtuigen.

‘Maar gelijk hebben en gelijk krijgen, is in Europa niet hetzelfde. Vandaar dat ik druk coalities bouw. In de Benelux, de Baltische staten. Maar ik heb bewust ook de dialoog gezocht met mijn Franse collega Bruno Le Maire. Ik bezocht hem in Parijs en spreek hem elke vergadering een op een. En ik was bij mijn Portugese en Spaanse collega. Coalitievorming moet. In je eentje is ook maar alleen.’

Wopke Hoekstra met zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz in Den Haag
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw