Wie was Inés Zorreguieta (1984-2018)?

07 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Prinses Ariane wordt de kerk binnengedragen door de zus van Máxima Ines Zorreguieta.

Inés Zorreguieta (33), de jongste zus van koningin Máxima, is woensdagavond in Buenos Aires overleden. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die zegt dat het vermoedelijk gaat om zelfdoding.

Inés Zorreguieta is de enige volle zus van koningin Máxima en net als zij een kind uit het tweede huwelijk van haar vader Jorge met María del Carmen Cerruti. De koningin heeft verder twee broers, Martín en Juan en drie halfzusters uit het eerste huwelijk van Jorge: María, Angeles en Dolores.

Inés is in Nederland niet helemaal onbekend: ze was het bruidsmeisje bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002. Het paar gaf Ariane, hun nu elfjarige dochter, ook de naam Inés mee. Het zusje van Máxima was ook meter bij de doop van het prinsesje.

Argentijnse worstelde met eetstoornissen en depressies

Inés (1984) studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verscheidene universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarna eetproblemen en depressies de kop opstaken bij de vrouw die werd geprezen om haar humor.

De Argentijnse president Mauricio Macri kwam twee jaar geleden onder vuur te liggen omdat hij Inés een baan gaf zonder dat ze hiervoor geschikt zou zijn. In Argentinië werd gesuggereerd dat het baantje haar was toegespeeld na inmenging van koningin Máxima. Ook haar riante salaris viel verkeerd bij de Argentijnen. De Rijksvoorlichtingsdienst liet destijds in een officiële verklaring weten dat Máxima geen rol had gespeeld bij de benoeming van haar zusje.

Inés zong graag, waarbij ze zichzelf begeleidde op een gitaar.

Het leven van Inés Zorreguieta in beeld (artikel gaat verder onder de foto’s): 

In het thuisland van Máxima is het nieuws ingeslagen als een bom. De familie Zorreguieta is door het huwelijk van Máxima al snel prominent nieuws in het Zuid-Amerikaanse land, maar de ‘tragische zelfmoord’ van de sympathieke en artistieke dertiger trekt buitengewoon veel aandacht.

Bekijk hier de beelden in de Argentijnse media (artikel gaat verder onder de video):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Argentijnse media berichtten vaak en uitgebreid over het leven van Inés en haar depressies. De krant Clarín betitelt haar als ‘de zwakke plek’ van haar dertien jaar oudere zus Máxima. De media zijn niet erg verbaasd dat de vaak depressieve Inés zich van het leven heeft beroofd in haar appartement in de wijk Almagro in het centrum Buenos Aires. Naaste familieleden van Inés zijn daar volgens verschillende media al snel gearriveerd. Hardop klinkt de vraag of de Nederlandse koningin al onderweg is.

Inés wordt als beschermelinge van Máxima omschreven en als iemand over wie de Nederlandse koningin zich grote zorgen maakte. Zozeer zelfs, dat vergeefs zou zijn geprobeerd haar in Nederland onder haar hoede te nemen.

Premier Rutte geschokt door overlijden

Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de dood van Inés. ‘Het plotselinge overlijden van de zus van koningin komt als een grote schok. Het is intens verdrietig en hartverscheurend nieuws, dat nauwelijks is te bevatten voor hen die achterblijven. Met ons hart en onze gedachten zijn wij bij de koningin, haar familie en haar gezin. Ik wens hun alle kracht toe die nodig is om dit afschuwelijke verlies met elkaar te dragen. En ik vertrouw erop dat zij daarvoor de rust en ruimte zullen krijgen,’ aldus Rutte.

Koningin Máxima heeft haar geplande publieke optredens voor de komende dagen afgezegd. De RVD laat weten dat ze donderdagavond niet in de Westergasfabriek in Amsterdam zal zijn bij de opening van het Holland Festival. Ook heeft de koningin haar bezoek aan de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingkinderen, De Delerij in Driebergen, afgezegd. Vrijdag gaat ze ook niet naar Groningen voor de opening van het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgende week laat koningin Máxima de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen schieten. Koning Willem-Alexander bezoekt deze landen alleen.