Premium Lock Lot referendum in handen van Kajsa Ollongren

09 mei 2018Leestijd: 5 minuten
Minister Kajsa Ollongren (D66) hoort toe tijdens Kamerdebat over intrekkingswet referendum

Terwijl GeenStijl steun zoekt voor een referendum over de donorwet, behandelt de senaat afschaffing van het referendum. Wie is sneller?

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft de regie in handen van het spel dat zich de komende weken afspeelt rond het referendum. Haar tempo bepaalt mede of er nog een referendum komt over de donorwet. Een ini­tiatiefwet van Kamerlid Pia Dijkstra, ook D66, die van iedere Nederlander een donor maakt, tenzij die aangeeft dat niet te willen.

Bijna hele oppositie was tegen

Een ideaal onderwerp voor een referendum, omdat de wet iedere Nederlander aangaat, vindt weblog GeenStijl, dat zich sterk maakt voor een volksraadpleging.

In februari loodste Ollongren de in het Regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken afschaffing van de referendumwet door de Tweede Kamer. Bijna de hele oppositie was tegen en de hyperbolen vlogen Ollongren om de oren. ‘Sluipmoordenaar van de democratie,’ zei Thierry Baudet (Forum voor Democratie), al trok hij dat ‘onparlementaire’ woord ook weer in.

Ollongron bleef koel. ‘Ik ben een pragmatisch mens,’ zei ze, in de stijl van haar eveneens pragmatische partij. Met 76 stemmen voor en 69 tegen werd de intrekkingswet aangenomen. Hoewel de SGP haar steunde, was ook die partij – principieel tegenstander van referenda – kritisch over de intrekkingswet. ‘Juridisch effectief is nog niet juridisch netjes,’ zei SGP’er Roelof Bisschop.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw