eric de vroedt Premium Corner

Eric de Vroedt: ‘Ik heb het theater nodig om te voelen’

09 mei 2018Leestijd: 9 minuten

Artistiek leider Eric de Vroedt (46) van Het Nationale Theater is druk aan het vernieuwen bij dat gezelschap. Via zijn werk probeert hij grip te krijgen op de dagelijkse chaos.

Eric de Vroedt kijkt door het raam van de hotelbar naar buiten. Op het plein voor het Amsterdamse Centraal Station is het druk. Met getoeter, rinkelende trams en toeristen die met hun koffers hun weg proberen te vinden. Pal voor het hotel, aan de Prins Hendrikkade, staat een auto met pech aan de kant. De chauffeur, met een wit petje op, is op de stoep driftig aan het bellen.

‘Ik ervaar deze chaos als overload,’ zegt de artistiek leider en regisseur van Het Nationale Theater. ‘Het prikkelt me, ontregelt me, verontrust me. Ik word er cynisch en gek van. En ik wil er niet cynisch en gek van worden. Dit is verschrikkelijk. Ik moet hier een verhaal van maken. Die man met dat witte petje moet ik uitknippen, op het toneel zetten en laten vertellen. Hij staat met zijn ex te bellen, stel ik me voor. Zo kan ik grip krijgen op de chaos en de hysterie.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.