Premium Lock Zo gaan agenten in de fout

01 mei 2018Leestijd: 12 minuten
Rechtbanktekening van politiemol Mark M. uit Weert. Foto: ANP

Lekken naar criminelen, ongewenste contacten met de onderwereld, wangedrag in de privésfeer en zedenmisdrijven: ook agenten begaan misstappen. Elsevier Weekblad zet de feiten op een rij aan de hand van onder meer ontslagzaken.

Vijf jaar cel kreeg ‘politiemol’ Mark M. (31) uit Weert in februari van dit jaar voor het jarenlang lekken van vertrouwelijke informatie naar de Brabantse georganiseerde misdaad, onder wie leden van omstreden motorclubs. Door misbruik van zijn autorisatie voerde M. in het politiesysteem BlueView minimaal 28.000 zoektermen in over circa vijftig lopende politieonderzoeken. Toenmalig korpschef Gerard Bouman noemde hem ‘de rotste appel sinds tijden’.

Bepaald niet de enige corrupte agent

‘Mollen’ als M. – in het jargon: ‘platte’ agenten – zijn voor criminelen van grote waarde. Tegen betaling lekken zij over lopende politieonderzoeken of een op handen zijnde inval. De omvang van de zaak M. mag uitzonderlijk zijn, maar hij is bepaald niet de enige corrupte agent. Dat blijkt uit een overzicht dat Elsevier Weekblad maakte van zogenoemde integriteitsschendingen sinds 2012.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw