Onvrede over oude kerncentrale naast de deur

30 april 2018Leestijd: 2 minuten
De kernreactor in Doel, net over de grens. Foto: ANP

Reactor 1 van kerncentrale Doel, die vorige week onverwacht werd stilgelegd na een lek in een noodkoelsysteem in het nucleaire gedeelte, blijft in elk geval tot oktober buiten bedrijf. Engie Electrabel heeft besloten om het onderhoud te vervroegen dat gepland stond voor later in mei.

Roosendaal ligt relatief dicht bij de Belgische kerncentrale in Doel. Elsevier Weekblad– redacteur Maartje Schulz schreef in oktober 2017 een reportage over de onverschilligheid onder veel Roosendalers over de kerncentrale, met als aanleiding het uit voorzorg uitdelen van jodiumtabletten.

Uitzondering was toen Eric de Regt – fractievoorzitter van de Roosendaalse Lijst, de grootste partij in Roosendaal – die toen al met klem waarschuwde voor mankementen in de oude centrale. Zijn reactie op de huidige situatie: ‘Mijn angstgevoelens zijn helaas uitgekomen. Nu is er een storing in het nucleaire gedeelte. Uiterlijk in 2025 gaat de centrale dicht. Dat is al iets, maar in zeven jaar kan er nog veel misgaan.’ Volgens de uitbater van de centrale leidt het laatste incident niet tot gevaar voor omwonenden.

Op 17 mei begint het nieuwe college in Roosendaal en tot die tijd is het politiek rustig in de gemeenteraad. De Regt heeft inmiddels raadsvragen over de kwestie  geformuleerd die hij vanavond zal indienen. Hij liet weten dat negen van de tien fracties in Roosendaal zijn vragen steunen. Bovendien komt er waarschijnlijk een plan van enkele West-Brabantse gemeenten om gezamenlijk protest aan te tekenen in Brussel. De Regt heeft nog niet kunnen peilen hoe de inwoners reageren op het laatste incident in Doel.

Lees hier de reportage over hoe inwoners van Roosendaal bij het uitdelen van jodiumtabletten reageerden op de zorgen van een lokaal politicus over de kerncentrale in Doel.