In beeld: Koninklijke familie toert door Groningen

27 april 2018Leestijd: 2 minuten
Koningsdag 2018 in Groningen - Foto: ANP

‘Heel veel dank aan Groningen, echt een coole stad,’ zei koningin Máxima vrijdag tijdens het bezoek van het koninklijk gezin aan de stad. Zij en haar man, koning Willem-Alexander werden tijdens hun bezoek aan Groningen gevraagd wat ze van het bezoek vinden en hoe ze hun eerste vijf jaar als koning en koningin hebben ervaren.

‘Er gaat niks, maar dan ook niks boven Groningen.’ Met deze woorden nam koning Willem-Alexander op zijn 51e verjaardag afscheid van Groningen. Hij sprak na afloop van zijn bezoek aan de stad de aanwezigen toe vanaf een podium op de Vismarkt.

De drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor de viering van Koningsdag in Groningen alle drie een kledingstuk uitgekozen uit de garderobe van hun moeder – Foto: ANP

De Koning zei trots te zijn op onder meer de innovatieve kracht van de stad die zijn problemen niet negeert. Hij doelde daarmee op de aardebevingsproblematiek in de provincie. ‘Jullie staan voor jezelf.’

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten bedankte de koning voor zijn bezoek en nodigde hem uit terug te komen. ‘Als u in de herfst geen keuze kunt maken voor het nieuwe jaar, weet dat u dan zeer welkom bent in Groningen.’

Burgemeester Peter den Oudsten, koning Willem-Alexander, koningin Maxima tijdens Koningsdag 2018 in Groningen – Foto: ANP

Ook praatten koning Willem-Alexander en zijn vrouw met gedupeerden van de aardbevingen in de provincie.

Zo was er op de Grote Markt een gesprek met slachtoffers van de aardbevingen onder leiding van de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de Grote Markt – Foto: ANP

De koning refereerde aan de kritiek die mensen de afgelopen vijf jaar met hem deelden, dat ze een gebrek aan empathie voelden. ‘Wordt er nu beter naar u geluisterd’, vroeg Willem-Alexander aan de gedupeerden. Hij toonde begrip voor hun situatie. ‘Voor mij is het niets nieuws, maar we willen ook de rest van Nederland graag laten zien wat hier speelt’, aldus de koning. Ook Prinses Aimée, Prinses Laurentien en Prins Floris gingen lang in gesprek met gedupeerden van de gaswinning.