Nog altijd oproer door Suitsupply-poster: voor- en tegenstanders demonstreren

10 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Een poster van Suitsupply van twee zoenende mannen - Foto: Screenshot Instagram

De posters met tongzoenende mannen van Suitsupply blijven voor ophef zorgen. In Amsterdam voert de VVD campagne met eigen posters van zoenende mannen, en in Nijmegen organiseren zowel voor- als tegenstanders demonstraties.

De katholieke stichting Civitas Christiana, die eerder onder meer streed voor het behoud van Zwarte Piet, demonstreert zaterdagmiddag tegen de posters van de pakkenmagnaat. Volgens de organisaties ‘grenst het aan pornografie’.

Suitsupply liet vijfduizend posters met zoenende mannen ophangen als reclamecampagne. Door heel Nederland werden er tientallen beklad en gesloopt. Op sociale media werd over het algemeen verontwaardigd gereageerd op het vandalisme, maar er klonken ook andere geluiden.

‘Het is een uitermate vulgaire afbeelding die niet te zien zou mogen zijn in het publieke domein,’ zegt Hugo Bos, de manager van Civitas Christiana zaterdag in het AD.

Groep demonstreert tegen ‘vulgaire poster’

De groep gaat met een man of twaalf van half twee tot vier uur in de buurt van het Keizer Karelplein in het centrum van Nijmegen staan met spandoeken en een petitie tegen de posters. Volgens Bos mag die worden ondertekend door iedereen die ‘ook vindt dat de Suitsupply-posters schadelijk zijn voor kinderen’. Volgens Bos zijn ‘veel mensen het niet met die posters eens, of zelfs heel erg niet eens met die ongepaste posters’.

Hoe vrij is de Nederlandse openbare ruimte nog? Laat mannen zoenen, schreef Geerten Waling eerder deze week

Volgens Bos zou eenzelfde soort demonstratie ook kunnen worden georganiseerd als het ging om een foto met een zoenend heterostel. ‘Want het gaat om de vulgariteit van de afbeelding. Maar ik moet zeggen, deze mate van vulgariteit kom je wel veel vaker tegen in de lgbt-gemeenschap dan in de heteroseksuele gemeenschap’.

GroenLinks organiseert tegenactie in Nijmegen

De actie van Civitas Christiana kan rekenen op tegengas. Zo organiseert de lokale fractie van GroenLinks in Nijmegen de tegendemonstratie ‘Wij zoenen terug’. ‘De organisatie Civitas Christiana houdt een protest tegen de inmiddels fameuze posters van Suit Supply. Dat is hun goed recht. Maar wij zoenen terug,’ aldus de tekst op de Facebook-pagina van GroenLinks Nijmegen. De partij wil zich rond dezelfde tijd als Civitas Christiana verzamelen op het Keizer Karelplein: ‘En gaan we zoenen! Met je partner., met een vreemde (die wil!), hard, zachtjes, hoe jij wil!’ aldus GroenLinks Nijmegen.

Ook in Amsterdam wordt zaterdag een actie gehouden tegen de vernieling van de Suitsupply-posters. Initiatiefnemer en VVD-kandidaat Bas van der Sande hangt eigen posters op met zoenende mannen in de hoofdstad.