PVV: chaos voor en chaos na de verkiezingen

27 maart 2018Leestijd: 3 minuten
PVV-partijleider Geert Wilders (L) en Henk Bres tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen - ANP

Hij wilde een blijf-van-m’n-lijfhuis voor dieren en het ADO-stadion hernoemen naar de Haagse voetballegende Aad Mansveld. PVV’er en prominent ‘Hagenees’ Henk Bres werd als lijstduwer met 1.800 stemmen in de gemeenteraad gekozen, maar doet afstand van zijn zetel. Het is tekenend voor de chaotische gemeenteraadsverkiezingen die de partij beleeft. Wat is er toch aan de hand bij de PVV?

Kondigde Henk Bres eerder nog trots aan dat hij in de raad zou gaan zitten (al was hij niet van plan stukken te lezen en wilde hij vooral zijn mening geven), maandag werd duidelijk dat Willie Dille, de nummer twee op de lijst, zijn plaats inneemt.

Het is tekenend voor de rommelige campagne die de PVV tijdens de verkiezingen voerde. De PVV deed in 2014 alleen mee in Den Haag en Almere, maar toonde zich bij de afgelopen verkiezingen ineens zeer ambitieus door mee te doen in dertig gemeenten. Het rekruteren van lokale kandidaten verliep echter moeizaam en chaotisch.

Wilders.Ook bij dit campagnefilmpje maakte de partij een uitglijder: 

Rutte kritisch op PVV-filmpje: ‘Onsmakelijk’

Relletjes in het hele land

Zo werden in Den Haag plots vijf kandidaten van de conceptlijst geschrapt. Ook was er de kwestie met kandidaat-raadslid Mohamed Shaief Aziem die plotseling van de aardbodem verdwenen leek. Volgens de een had hij koudwatervrees gekregen, anderen waren bezorgd dat de screening rammelde en dat Aziem was binnengedrongen als infiltrant.

In Rotterdam werd lijsttrekker Géza Hegedüs een dag na zijn aanstelling al vervangen toen duidelijk werd dat hij in extreem-rechtse kringen verkeert. In Utrecht zorgde lijsttrekker Henk van Deún voor een opstootje: hij moest excuses maken voor zijn uitspraak dat hij het liefst moskeeën zag afbranden. En een kandidaat-raadslid in de Brabantse plaats Rucphen, Marie-Louise Kelderman, werd van de kieslijst verwijderd omdat ze premier Mark Rutte op sociale media ‘een ‘hufter, een vuile viezerik, en een gek’ noemde die ze wilde ‘opknopen’.

‘Er melden zich de grootste debielen’

Afgehaakte PVV-kandidaten met ambities klaagden in november vorig jaar tegen RTL Nieuws dat de partij bij de selectie alleen maar oog heeft voor de islam: ‘De PVV wil alleen maar ja-knikkers.’ Kritische leden worden eruit gezet, waardoor het niveau van de kandidaten die overblijven, zorgelijk laag is. Ook binnen de partij uitten leden hun zorgen. ‘Er melden zich de grootste debielen voor de PVV-klasjes,’ zei een anoniem Kamerlid in De Telegraaf. ‘De minst erge springen er dan positief uit. Maar het blijven debielen.’

PVV-leider Geert Wilders wilde niets van de beschuldigingen weten en noemde de kandidaten juist zijn ‘helden. ‘Niemand die kandidaat is voor de PVV komt in de buurt van die benaming die ik niet eens wil herhalen,’ zei Wilders tegen De Telegraaf. ‘Ik heb dat van geen enkel fractielid gehoord.’

Matig resultaat

De rommelige campagne vertaalde zich in een matig resultaat: de PVV ging in Den Haag van zeven naar twee zetels. In Rotterdam bleef de partij steken op slechts één zetel, terwijl een andere nieuwkomer, DENK, de PVV ruim voorbijstreefde en vier zetels haalde.

Op sociale media zijn de reacties over het terugtreden van Bres niet mals. Zo beschuldigen teleurgestelde kiezers Bres van kiezersbedrog. Een twitteraar schrijft dat de integriteit van Bres ‘ver te zoeken’ is. Opvallend: Geert Wilders zelf stemde bij de verkiezingen op Bres.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wiegel aangesteld als verkenner

Ironisch genoeg behaalde Richard de Mos – als PVV-Kamerlid in 2012 door Wilders aan de kant gezet – een verpletterende overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Zijn Groep de Mos haalde acht zetels. VVD-prominent Hans Wiegel is door de verkiezingswinnaar aangezocht als verkenner.

Wiegel gaat volgens de Groep de Mos onderzoeken hoe er een ‘stabiel en ambitieus’ college kan worden gevormd, met voldoende draagvlak in de gemeenteraad, waarbij recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag.

‘We zijn een jonge partij. Dit is een zware verantwoordelijkheid en we willen dit in goede banen leiden. We wilden daarom iemand met een grote politieke achtergrond voor deze klus. Wij zijn zeer vereerd dat een politiek zwaargewicht als Hans Wiegel de rol van verkenner op zich zal nemen,’ aldus De Mos.