Kort geding nadert: EU trekt nepnieuwsbeschuldiging tegen Nederlandse media in

08 maart 2018Leestijd: 2 minuten
De redactie van GeenStijl - Foto: ANP

EU vs Disinfo, het nepnieuwsbureau van de Europese Unie, heeft de beschuldigingen van nepnieuws tegen de Nederlandse media The Post Online (TPO), GeenStijl, De Gelderlander en TPO-journalist Chris Aalberts ingetrokken. De organisatie publiceerde dat in een verklaring op de eigen website.

EU vs Disinfo geeft zelf aan dat de berichten worden verwijderd naar aanleiding van ‘klachten’ van de desbetreffende media.

Het komt een dag voordat het kort geding zou dienen dat de media tegen EU vs Disinfo aanspannen. De advocaten van de media beraden zich nu, melden zowel GeenStijl als TPO. Over het kort geding rept EU vs Disinfo met geen woord. Wel wordt benadrukt dat er ‘stappen worden ondernomen om de interne procedures te verbeteren’.

Tweede Kamer wil af van nepnieuwsbureau

De EU-campagne tegen nepnieuws wordt officieel gevoerd onder de noemer ‘EU versus Disinformation’ en valt onder de European External Action Service East Stratcom Task Force (East Stratcom). Het bureau EU vs Disinfo werd opgetuigd om voorbeelden van nepnieuws op te sporen en te openbaren – met de onderliggende aanname dat die met kwaadaardige intenties verspreid worden door het Kremlin.

Maar het bureau markeerde berichten van TPODe Gelderlander en GeenStijl als nepnieuws, terwijl die dat duidelijk niet waren. De Tweede Kamer gaf eerder deze week aan het nepnieuwsbureau in Brussel te willen afschaffen. De overheid – en al zeker niet die in Brussel – dient zich niet met de journalistiek te bemoeien, zo is de redenering.

Ollongren is pro-EU vs Disinfo

Minister Kajsa Ollongren (D66), die de afschaffing van EU vs Disinfo in opdracht van de Kamer moet aankaarten in Brussel, reageerde lauwtjes op dat nieuws.

Ollongren noemde EU vs Disinfo eerder een goed instrument om nepnieuws te bestrijden. Ook schaarde zij zich achter de EU-brede strijd tegen fake news. ‘We moeten kijken waar het toe leidt. We gaan daar niet in ons eentje over,’ aldus Ollongren over de oproep tot afschaffing van de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Peter Kwint, een van de initiatiefnemers van de motie, zet nog altijd in op de afschaffing van EU vs Disinfo: ‘Ik wil geen clubje Europese ambtenaren die de journalistiek gaat beoordelen. De uitspraak van de Kamer was glashelder: dit bureau moet weg,’ aldus Kwint dinsdag. Hij wacht naar eigen zeggen op een brief van de minister waarin ze uiteenzet hoe ze dat gaat doen.