‘Allesweter’ over wie Holleeder sprak is bekende

20 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Willem Holleeder - Foto: ANP

Sinds de eerste zittingsdag in de zaak-Holleeder zoemt één vraag rond: wie is de ‘allesweter’? Welke grote crimineel waarschuwde de Neus voor het gewelddadige duo Klepper en Mieremet? Ondanks aandringen van de rechter weigerde Holleeder een naam te noemen. Gerlof Leistra dook in oude aantekeningen uit 2006 en vond de naam terug.

Op de openingsdag van zijn megaproces vertelde Willem Holleeder vorige maand uitgebreid over zijn contacten met de ‘allesweter’. Die waarschuwde hem in 1996 om niet met Cor van Hout in één auto te gaan zitten. Klepper en Mieremet hadden het op Van Hout gemunt. Die kon de dreiging volgens de ‘allesweter’ slechts afkopen door een ‘boete’ van een miljoen gulden te betalen. Van Hout weigerde, waarop Holleeder naar eigen zeggen betaalde ‘om erger te voorkomen’.

‘Het is geen priester’

Holleeder weigerde de naam van de ‘allesweter’ te noemen. Hij wilde slechts kwijt dat het om een crimineel ging. ‘Geen priester, nee. En het was ook niet Mink Kok.’ Het Openbaar Ministerie wil graag weten wie het is, zei officier van justitie Lars Stempher tegen de rechters. ‘Het zal u niet verbazen dat wij graag in gesprek zouden gaan met deze ‘allesweter’, maar desgevraagd wil Holleeder diens naam dan weer niet noemen.’

De term allesweter is ooit bedacht door misdaadjournalist Bas van Hout (geen familie van Cor van Hout). Die werd in 2007 als getuige over dit personage gehoord tijdens het proces over de afpersing van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman door Holleeder. Ook Van Hout noemde destijds geen naam.

Waarom de getuigenverklaring van Astrid Holleeder zo belangrijk is:

Astrid Holleeder: ‘Willem is ziek. Het enige medicijn zijn die vier muren.’

Paja spuugde op Holleeder, noemde hem een laffe hond

In de aanloop naar dat proces sprak ik vaak met Bas van Hout. We kenden elkaar toen al zeker tien jaar. In mijn oude aantekeningen vond ik de term ‘de allesweter’ terug en de naam die Van Hout mij in 2006 in dat verband noemde: de Bosnische crimineel Maruf ‘Paja’ Mrzic.

Bas van Hout destijds: ‘Iedereen luisterde naar hem. In december 2005 was ik bij een gesprek tussen Paja en Holleeder in een Haags restaurant. Er was duidelijk sprake van een gezagsverhouding. Holleeder gedroeg zich dociel. Toen ze elkaar na hun aanhouding voor de afpersing van Endstra bij toeval tegen het lijf liepen in het cellencomplex, spuugde Paja op Holleeder en noemde hem een ‘laffe hond’. De verhoudingen waren bekoeld, omdat Holleeder in een tapgesprek of verklaring had beweerd dat Paja oktober 2000 achter de moord op Klepper zat.’

Paja, nu begin zestig, introduceerde ooit het gokspel balletje-balletje in Nederland en trok in de jaren negentig intensief op met Klepper en Mieremet. Voor hen zou hij een ‘uitzendbureau’ van huurmoordenaars hebben gerund. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de mislukte tweede aanslag op Cor van Hout in 2000. Later werd hij veroordeeld voor de afpersing van Endstra samen met Holleeder. Nota bene op het kantoor van Holleeders toenmalige advocaat Bram Moszkowicz zou Paja diens cliënt Endstra met een vuurwapen hebben bedreigd.

Dekmantel door elitair Italiaans restaurant

Tijdens het proces over de afpersingen zagen we een stevig gebouwde donkere man met een basstem die geen geheim maakte van zijn misdaadbestaan, maar nooit het achterste van zijn tong liet zien. Naast zijn criminele activiteiten was hij in Den Haag jarenlang mede-exploitant van het Italiaanse restaurant La Bruschetta,  populair bij de internationale rechters van het nabijgelegen Vredespaleis.

Destijds had die aantekening over de ‘allesweter’ nog niet de lading die zij nu heeft. Ik bel Van Hout voor een afspraak en leg hem de naam Paja nog een keer voor. Van Hout wil er ‘wegens omstandigheden’ nu niets over zeggen. ‘Maar je hebt het destijds opgeschreven zoals besproken en daar doe ik niets aan af.’

Dat nu bekend is wie er schuilgaat achter de naam ‘allesweter’, kan grote implicaties hebben voor de zaak tegen Holleeder. Natuurlijk wil justitie de ‘allesweter’ graag horen. Hij zou het verhaal van Holleeder over de waarschuwing voor Klepper en Mieremet kunnen bevestigen. Maar hij zou ook meer kunnen vertellen over de rol die Holleeder destijds in het milieu speelde en over diens vermeende aandeel bij liquidaties.  Het is echter de vraag of Paja nu wel opening van zaken geeft.