Hilversum

‘Rechtse’ media geweerd bij herdenking Februaristaking

26 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Een aantal rechts-georiënteerde media is geweerd bij de herdenking van de Februaristaking in Hilversum. De organisatie aldaar zei geen behoefte te hebben aan de ‘niet-journalistieke propaganda-organisaties’ WNL, PowNed, GeenStijl, De Dagelijkse Standaard en The Post Online.

Bij de herdenking in het Oude Raadhuis in Hilversum maandagmiddag zijn journalisten van die media niet welkom, heeft de organisatie laten weten in een mail naar onder meer The Post Online (TPO).

‘Politie is aanwezig’

‘Hun werk zal uiteraard niet worden gefaciliteerd en onze ordedienst zal zoveel mogelijke eventuele opnames tegenhouden. Bij hinderlijk gedrag zal de politie, die aanwezig is, meteen worden ingeschakeld,’ zo schrijft de voorzitter van het Comité Februaristaking in het Gooi Arthur Graaff op Twitter. Graaff meldt tevens dat hij ‘lid van de NVJ’ is (de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, red.).

TPO-journalist Bas Paternotte vroeg de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes via Twitter om opheldering. De gemeente Hilversum liet daarop weten niet betrokken te zijn bij de organisatie van de herdenking: ‘Ondanks poging samen een bijeenkomst te organiseren met het AFVN is het niet gelukt om tot een gezamenlijk programma te komen. Het AFVN verzorgt dit jaar daarom zelf de organisatie,’ aldus de gemeente.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De AFVN is de bond van Antifascistische oud-verzetsstrijders Nederland. Broertjes reageert later zelf via Twitter. Hij neemt expliciet afstand van het mediaverbod en laat weten dat hij zelf niet bij de herdenking aanwezig zal zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Goed dat burgemeester Pieter Broertjes zo reageert,’ zegt Paternotte in een reactie tegen Elsevier Weekblad. ‘Al blijft het bevreemdend dat hij bijeenkomsten in zijn dorp toelaat waarvan de organisatie een “ordedienst” inzet om journalisten het werk onmogelijk te maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.