Van Ark: veel strenger op taaleis voor bijstand

21 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Tamara van Ark. Foto:ANP

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat er strenger op toezien dat migranten in de bijstand ook echt gaan voldoen aan de eis om Nederlands te leren. De VVD-bewindsvrouw heeft dat gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag.

‘De taaleis in de bijstand is verplicht,’ aldus Van Ark. Ze zegt dat ze het onderwerp hoog op haar agenda heeft staan en dat daarover ook ‘niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten’ moeten komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van Ark wil nog niet dreigen met sancties, maar gaat eerst in gesprek. ‘Binnenkort krijg ik cijfers over hoe die taaleis wordt uitgevoerd in gemeenten en dat vind ik een hele mooie gelegenheid om met dit onderwerp aan de slag te gaan.’

Helft bijstandsgerechtigden heeft niet-westerse migratieachtergrond

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van augustus blijkt dat de helft van de bijstandsgerechtigden een niet-westerse migratieachtergrond heeft. ‘Dat is fors. En dat betekent dat het ontzettend belangrijk is dat we kijken hoe we deze groep door kunnen laten stromen naar werk,’ zegt Van Ark. ‘Dit is prioriteit wat mij betreft.’ Over het niet naleven van de taaleis zegt ze: ‘Op het moment dat je zegt: “Het hoeft niet want het kan niet,” schijf je die mensen af.’

Lees ook dit duidende commentaar van Syp Wynia:

Bijstand wordt steeds meer allochtonenuitkering >

Mensen met een migrantenachtergrond moeten volgens de wet verplicht aantonen dat ze de Nederlandse taal voldoende beheersen om een bijstandsuitkering te ontvangen, maar vooral in de grote steden wordt de maatregel niet nageleefd. Ondanks aandringen van VVD en PVV wilde Jette Klijnsma (PvdA), Van Arks voorganger, de taaleis niet handhaven. Ze vond dat de gemeenten daar zelf maar op moesten toezien.

Slechts negentien bijstandsontvangers gekort in Rotterdam

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht claimt de gemeente dat alle bijstandsgerechtigden ‘hun uiterste best doen’ om de taal te leren, maar alleen in Rotterdam zijn inwoners op hun uitkering gekort. Dat zijn er slechts negentien, meldde De Telegraaf in december. In Amsterdam neemt de gemeente er genoegen mee als bijstandsgerechtigden een ‘informele’ cursus Nederlands volgen, in plaats van een professionele taalcursus.

In Amsterdam zijn meer dan drieduizend bijstandgerechtigden die de Nederlandse taal niet beheersen, maar wethouder Werk, Inkomen en Participatie Arjen Vliegenthart (SP) zei in december al dat hij strengere handhaving van de taaleis onzin vindt. ‘Met de Wet taaleis helpen we helemaal niemand sneller of beter aan het werk,’ zegt hij tegen De Telegraaf.

Blijven steden hardleers in het naleven van de eis, dan worden ze in de toekomst mogelijk beboet, zei de staatssecretaris in december.

Een strenge aanpak van mensen in bijstand werkt, lees hier waarom>>